09-03-2017
 

Carta del Servei Local de Català de Rubí

Personal del SLC de Rubí

L'equip del Servei Local de Català de Rubí ha vist en els mitjans de comunicació locals que alguns partits polítics, en concret el PP i Ciutadans, condicionaven l'aprovació dels pressupostos municipals al fet que l'Ajuntament reduís l'aportació al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Se sap que aviat els pressupostos seran tema de debat en un ple municipal. Evidentment, no sabem què passarà, tot i així volem informar la ciutadania i donar el nostre punt de vista com a professionals de la llengua.

El pressupost anual de qualsevol Servei o Oficina de Català de Catalunya es nodreix de diners que posa l'Ajuntament de cada municipi i dels que posa la Generalitat de Catalunya. L'aportació de la Generalitat és inicialment del 65% de les necessitats financeres del Consorci. L'aportació dels ajuntaments cobreix el 35% restant.

Aquests diners es destinen, en més d'un 90%, a pagar els sous del personal i, en segon terme, al manteniment de les oficines i a les diferents campanyes i activitats de normalització lingüística. Per tant, el gran capital del CPNL no són béns materials, som els professionals que hi treballem. Sense nosaltres no es podrien prestar els serveis a la població. Cal dir, també, que no és una empresa que es destaqui pel que ingressa. A part de les aportacions d'algunes administracions o més rarament empreses, els únics ingressos del CPNL venen dels imports de les matrícules que paguen els alumnes. Imports molt reduïts, atès que CPNL és un servei més de l'Administració pública. A més, hi ha descomptes per diferents situacions personals; per exemple, una persona que estigui a l'atur paga per a un curs de 45 hores de primer nivell 4,82 euros. Amb això ja ens podem fer una idea que no és amb les matrícules que el CPNL subsisteix.

En aquests moments, en el cas que es decidís fer una rebaixa important de l'aportació municipal, no hi ha dubte que s'hauria de prescindir de part del personal tècnic de Rubí.

Reduir places vol dir prestar menys serveis. I aquí es fa necessari explicar què oferim a la població.

Ens podríem preguntar què vol dir fer un curs de català i de què serveix. En l'aspecte més humà, per a molts nouvinguts les classes de català signifiquen el primer contacte que tenen amb el país, la possibilitat de trobar un grup humà que els aculli. En un altre aspecte formal, un curs de català els serveix per tramitar tota la documentació oficial que els permet establir-se a Catalunya. Per a altres col·lectius, tenir una titulació oficial de llengua els serveix per obtenir un lloc de treball per al qual s'han estat preparant. I, en general, els cursos es destinen a tothom qui vulgui aprofundir en els seus coneixements de llengua.

A part de la tasca estricta dels cursos de català, fem altres feines: corregim textos tant si són de l'Ajuntament com d'empreses i particulars per garantir una bona qualitat lingüística. Amb el programa del Voluntariat per la llengua ajudem que fora de l'aula les persones se sentin segures parlant en català. Fem cursos a mida per a col·lectius amb necessitats concretes: sessions de llenguatge d'especialitat i sessions monogràfiques, en són només dos exemples. Pel que fa a altres activitats públiques, intentem fusionar llengua i cultura per difondre, dins de les nostres possibilitats, la literatura, la cultura i la llengua.

Amb l'aportació que fa l'Ajuntament cada any, i que suposa el 0,14% del pressupost total del Consistori, l'any 2016 vam organitzar:

- 31 cursos de 45 hores, amb un total de 520 matrícules, a part de sessions específiques de llengua i sessions de recursos lingüístics a Internet.

- El programa del Voluntariat per la llengua va engegar prop de dues-centes parelles lingüístiques.

- Es van fer diverses activitats de difusió de la llengua (Dictat Solidari, El teu Barbarisme Preferit, la Lectura Popular de Sant Jordi, presentacions i cloendes d'edicions del Voluntariat per la llengua, la campanya sobre els jocs en català en el període de Nadal i Reis...), totes coordinades i consensuades amb diferents àrees de l'Ajuntament.

- El Servei d'Assessorament va revisar prop d'un miler de pàgines, la majoria per a l'Ajuntament, que n'és l'usuari principal.

- Tenim la pàgina de Facebook amb més seguidors de tots els CNL de Catalunya.

- Òbviament, per tirar-ho tot endavant, cal una feina de gestió i coordinació i mantenir els contactes amb els diferents departaments de l'Ajuntament.

I tot això ho fem amb només set treballadors, set jornades consolidades des de fa 10 anys, que ara es veuen amenaçades per negociacions polítiques completament alienes a la nostra professió i la nostra tasca del dia a dia.

Si l'Ajuntament ens retalla pressupost, la Generalitat també rebaixarà l'aportació, cosa que es traduirà amb la pèrdua del lloc de treball d'alguns de nosaltres, amb la consegüent minva de serveis prestats a la ciutadania.

Com a treballadors, i conscients que sempre ens hem mantingut neutrals en la nostra feina, volem expressar el nostre neguit i malestar pel fet de ser moneda de canvi en unes negociacions polítiques que s'estan duent a terme amb gran desconeixement i poc respecte vers la nostra professió.

Volem continuar estant al servei de la població de Rubí i no volem deixar de prestar els serveis que la ciutadania es mereix.

El personal del SLC de Rubí

 
4 comentaris
 

Comentaris

13-03-2017
10:43
 
Joan Antoni Tort

La cohesió social a Catalunya ve donada, entre altres, per aquesta tasca que fan aquestes 7 persones amb els minsos recursos de que disposen.
Ja està demostrat que tenim l’Estat en contra de Catalunya, ara també tenim un ajuntament en contra dels ciutadans Rubí.

 
11-03-2017
17:32
 
Marina

Tot el meu suport al servei, feu una gran tasca.
El govern municipal està caient molt, molt baix, retallant en una eina de cohesió social que es va prohibir durant una llarga i sanguinària dictadura. No pot ser que tornem enrere d'aquesta manera i que a sobre tingueu la barra de dir que sou d'esquerres. Com s'entén que hi hagi càrrecs a l'ajuntament que cobrin sous milionaris per mitges jornades mentre per altra banda es redueix el pressupost de les classes de català, bressol de cultura i d'integració dels ciutadans? No és que no hi hagi diners, és que la decisió és purament política. De què us sorpreneu que cada vegada hi hagi més independentistes?

 
09-03-2017
21:25
 
Mónica

No puc creure el que estic llegint, he estat usuària d'aquest servei i gràcies a això sóc una estrangera que escriu, parla i ha incorporat la vostra llengua com a pròpia.
Tot el meu suport a l'equip del SLC.

 
09-03-2017
16:26
 
Roderick

No ens podem vendre la llengua, que es bàsicament el que PP i Ciutadans está demanant...

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Cultura

29-04-2017

 

Una seixantena de persones posen a prova la seva ortografia al 5è Dictat Solidari

Al voltant de 60 persones han participat aquest dijous a la tarda al 5è Dictat Solidari,(…)

Cultura

27-04-2017

 

Dictat Solidari 2017

Rubitv.cat us ofereix el Dictat Solidari 2017, una iniciativa organitzada pel Servei Local(…)

Política

14-03-2017

 

El govern assegura que l'ajust al Servei Local de Català no afectarà cap servei ni cap treballador

L'alcaldessa, Ana Maria Martínez, i el regidor d'Hisenda, Moisés Rodríguez, han assegur(…)

Política

13-03-2017

 

El PDeCAT demana que si es confirma la rebaixa en 30.000€ del SLC sigui la Generalitat qui es faci càrrec

El Partit Demòcrata (PDeCAT) lamenta la rebaixa en 30.000€ del pressupost destinat al S(…)
 
 

Eleccions 21-D

Tota la informació sobre els comicis al Parlament de Catalunya 2017

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!