Sis projectes amb 33 milions: com vol gastar Rubí els fons europeus Next Generation?

La Zona de Baixes Emissions, i la reforma integrai del Mercat Municipal i el barri del Vint-i-cinc de Setembre, entre les propostes

Ana María Martínez durant la presentació dels projectes que opten als fons Next Generation
Ana María Martínez durant la presentació dels projectes que opten als fons Next Generation | Ajuntament de Rubí
M.S.
29 de setembre del 2021

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha presentat aquest dimecres els projectes que presentarà l'Ajuntament a la convocatòria dels fons europeus de recuperació de la Covid-19 "Next Generation". En cas de ser aprovats, suposarien una injecció d'uns 33 milions d'euros a la ciutat, dels 140.000 destinats a l'Estat.

3,5 milions d'euros anirien destinats a la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) amb senyalització, control d'accessos i aparcament, sensors, mesuradors i càmeres, arranjament de carrer, ampliació de voreres, construcció d'un centre de control i desplegament del Pla director de la bicicleta. Pel 2022, el Consistori preveu demanar més ajudes per a la digitalització del transport urbà i per a l'adquisició de vehicles híbrids per a la flota.

695.000 euros anirien destinats a la primera fase del projecte Mercat Municipal de Rubí Sostenible. Amb aquest es transformaria i modernitzaria l'espai cap a la transició energètica i digital, la inclusió social, la cohesió territorial i l'economia circular. Ja el 2022,
es pressupostaria la resta de la iniciativa. Ana María Martínez apunta que amb aquesta reforma, l'Ajuntament vol que aquest "continuï sent un mercat molt ben posicionat".

A banda, l'Ajuntament treballa en altres propostes que es presentaran a pròximes convocatòries dels Next Generation. Són la digitalització de l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania (OAC) per a fer-ne més eficients els serveis, i el desplegament de les Comunitats Rubí Brilla. Aquest últim vol implicar la ciutadania en la implantació d'energies renovables, l'apoderament energètic i la promoció de l'estalvi i l'eficiència d'aquests recursos. També es pretén rehabilitat vuit habitatges socials i rehabilitar, de manera integral, el barri del Vint-i-cinc de Setembre.

L'alcaldessa de Rubí considera que els Next Generation són una "oportunitat" que s'ha brindat a la ciutat per tirar projectes del Pla de Mandat. En aquest, sentit, ha confirmat l'execució de totes les iniciatives, les quals els fons europeus permetran avançar. Amb aquestes, ha afegit, es farà de Rubí "una ciutat saludable que mira per la qualitat de vida dels seus veïns".