La discriminació laboral a dones que porten hiyab, a debat al Ple de Rubí

L'Associació Rubí Sociocultural e Integración presenta una moció per blindar els drets d'aquest col·lectiu en l'àmbit laboral

La llibertat de religió està recollida a la Declaració delsDrets Humans, la Constitució i l'Estatut.
La llibertat de religió està recollida a la Declaració delsDrets Humans, la Constitució i l'Estatut. | Arxiu
Redacció
15 de desembre del 2021
Actualitzat el 21 de desembre a les 16:57h
L’Associació Rubí Sociocultural e Integración (ARSI) porta al Ple de Rubí de desembre una moció per protegir el dret a portar el vel musulmà, anomenat hiyab, en l'àmbit laboral. En Comú Podem serà l'encarregat de portar la proposta, a la que ha tingut accés RubíTV, a la sala de plens dimarts que ve, 21 de desembre.

Segons els signants, la llibertat religiosa i de manifestar la religió en l'àmbit pública queda recollida a la Declaració Universal dels Drets Humans, la Constitució Espanyola o l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, però "són vulnerats, també a la nostra ciutat".

En aquest sentit, exposen almenys un cas en què "s'impedeix a una dona dur el vel en l'àmbit laboral", establint un greuge i segregació contra les dones que han decidit posar-se un hiyab. Qualsevol discriminació per l'ús d'aquesta peça, asseguren, "constitueix una vulneració que ha de ser perseguida per la llei.

D'aquesta manera, apunten que si la política de contractació d'una empresa privada discrimina persones per la seva confessionalitat i les rebutja per aquest simple fet, es tracta d'una mala praxi "que ha de comprometre totes les administracions públiques". Per això, qualsevol greuge en processos de selecció, en la gestió dels espais laborals comuns, o en les polítiques  d’acomiadament que impliqui una discriminació per l'ús de hiyab, "no pot admetre excepcions i exigeix una intervenció ferma de les administracions".

Per tot això demanen que el Ple de Rubí condemni tota discriminació cap a aquest col·lectiu de dones, l'Ajuntament es comprometi a difondre i complir l'ordenament pel que fa al dret fonamental de les dones, que s'acordi un responsable, similar a un síndic, per canalitzar denúncies en aquest sentit a l'administració, que es faci un acompanyament a les víctimes i es personi com a acusació si s'opta per la via penal, i que els serveis municipals introdueixin convenis amb empreses privades per garantir la igualtat d’oportunitats i no discriminació per motius de creences i conviccions religioses.