EN DIRECTE

El judici, minut a minut

Tota la informació relacionada amb judici contra l'independentisme

per Bernat Surroca, 20 de març de 2019 a les 09:00 |
 17:15 L'alcalde ha insistit que l'actitud dels veïns era "pacífica i passiva": "Hi havia més antidisturbis que veïns. Teníem la sensació de ser atacats", ha ressaltat, i ha afegit que va trucar a Emergències per demanar ajudes. "Vaig dir a la gent que s'apartés per evitar que més gent patís agressions", ha afirmat.  L'alcalde ha explicat que la Guàrdia Civil va emmanillar un noi que no havia fet res: "El van humiliar", ha explicat, i a preguntes de Jordi Pina ha assegurat que després el van deixar anar.
 16:58 Eloi Hernàndez, alcalde de Fonollosa (Bages), ha explicat que els agents van veure que la urna ja no hi eren i tot i així van continuar la intervenció. "L'urna ja l'havien tret i ho sabien, però tot i així l'actuació no va parar", ha assegurat.
 16:51 La testimoni assegura que no va veure cap actitud agressiva cap als policies.  Al migdia, ha dit que li van dir que va aparèixer una parella dels Mossos que va aixecar acta de la situació. A preguntes de la Fiscalia ha dit que va votar en aquell col·legi i que no va veure la Guàrdia Civil entrar al col·legi ni cap agent ferit. També ha negat que rebés cap piulada d'Òmnium o l'ANC cridant a defensar els col·legis.
 16:47 Jordina Freixanet, votant de l'1-O a Alcarràs. Explica que es va passar tot el cap de setmana al centre de votació. El dia de la votació, ha dit, "l'ambient era festiu en tot moment". "Hi havia molta il·lusió per votar", ha explicat. La testimoni ha explicat que quan es va obrir el centre de votació va aparèixer la Guàrdia Civil. "La gent es va agrupar davant del centre i els agents van començar a carregar. Vaig sentir molts crits", ha assegurat. Freixanet ha explicat que en un moment va arribar Antena 3 i els agents van deixar d'agredir els votants.
 16:38 El testimoni Jordi Torrent, votant de l'1-O a Sant Cebrià de Vallalta, diu que els policies van "rebentar" les portes del centre de votació amb una maça.
 16:38 Carbó ha explicat que la policia es va dirigir cap a una dona embarassada i van llançar a terra l'home que es va posar davant seu. "Un agent em va estirar de la bossa, duien unes masses i donaven cops i trencaven coses", ha explicat, visiblement afectada. La testimoni ha dit que no tots els agents van actuar igual: "N'hi havia uns que colpejaven de manera desproporcionada i gratuïta i d'altres que miraven". 
 16:25 Una altra testimoni, Jordina Carbó, ha explicat com va viure l'1-O a l'Institut Pau Claris de Barcelona. Ha afirmat que a primera hora l'ambient era tranquil i pot després d'obrir el col·legi es van començar a sentir crits. "Vaig veure per la finestra que venien desenes de policies", ha apuntat, i ha assegurat que avançaven "en formació" i apartaven violentament la gent". "Van entrar i no ens van dir res. Estava molt espantada, hi havia gent gran, una senyora invident, un home que patia del cor...", ha relatat. 
 16:19 En la mateixa línia s'ha pronunciat el diputat d'ERC al Congrés Jordi Salvador. Ha explicat que va anar a votar amb la seva filla però que un cop a l'Institut Tarragona li va demanar a l'avi de la nena que se l'emportés. "La cosa feia mala pinta", ha assegurat. Salvador ha dit que hi havia insults perquè la gent estava molt enfadada, però ha insistit que "en cap moment" va haver-hi "cap acte de violència". "Els agents donaven cops de porra a la gent i els arrossegaven dels cabells, i ja tenien les urnes. Va ser desproporcionat", ha dit. 
 16:18 Ha explicat que quan la policia havia requisat el material electoral, els antidisturbis no van marxar. "Vaig escoltar dos trets i la policia va començar a pegar-nos. A mi em van pegar per darrere", ha afirmat. "La violència va ser extrema i gratuïta. Els votants en cap moments va agredir la policia. Estàvem amb les mans alçades en actitud pacífica", ha reblat. "Cap jutge em va dir que havia perdut el meu dret a vot", ha dit Castel a preguntes de la Fiscalia. 
 16:18 Laura Castel, senadora d'ERC i votant de l'1-O que va ser a l'Institut Tarragona. Ha explicat que la policia els va apartar amb violència i van fer un cordó durant prop d'una hora. "Vam veure episodis de violència extrema dins del centre", ha dit, tot i que ha especificat que les imatges les va rebre per WhatsApp perquè estava encerclada pel cordó policial.
 14:05 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 16h. Set testimonis del matí passen a la tarda.
 14:05 Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis l'1-O: "Sabia que el referèndum havia estat declarat il·legal".
 14:05 Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis l'1-O, assegura que la Guàrdia Civil es va endur les urnes i les paperetes i que van regirar tot el col·legi. "Les portes estaven obertes, però els agents les van trencar", afirma. 
 14:05 Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis l'1-O: "La Guàrdia Civil va fer una barrera i va començar a colpejar la gent. Van entrar al centre i s'ho van endur tot".
 13:44 Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis l'1-O: "Hi havia molta expectació i una veïna va cridar que ja venia Puigdemont. No era ell, era la Guàrdia Civil".
 13:44 ​​​​Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius: "Un home va llançar una cadira, però és un home que no coneixia ningú del poble. Això era molt estrany".
 13:44 Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius: "En cap moment volíem evitar que s'enduguessin l'urna, només volíem mostrar el nostre desacord".
 13:43 Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius: "El poble seguia els agents de la Guàrdia cridant "hem votat" mentre marxaven".
 13:43 Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius: "Vaig veure un agent de paisà donar un cop de puny a una persona que no li havia fet res".
 13:43 Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius, explica que l'alcalde del municipi es va acostar amb les mans enlaire a la Guàrdia Civil: "El van empènyer i va començar la càrrega", explica.
 13:31 Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius, assegura que la Guàrdia Civil no els va fer cap advertència abans de començar a colpejar-los "indiscriminadament".
 13:29 Emili Gaya, que va votar a Sant Esteve de Sesrovires, assegura que l'1-O va ser un dia de "moltes llàgrimes", sobretot per l'actuació policial que va causar "desconcert" entre la ciutadania. També ha insistit, a preguntes de les acusacions, que "ningú" els va convocar als col·legis, com tampoc ho va fer cap membre del Govern.
 12:49 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "La gent no va intentar trencar el passadís per agredir els policies. No vaig veure amenaces i es cridava 'som gent de pau' i 'volem votar'".
 12:49 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "Vaig rebre un cop de porra però per sort em vaig protegir amb el braç, si no m'hauria tocat el cap".
 12:48 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "Ens van començar a pegar en direcció a l'entrada de l'escola per crear un passadís. Pegaven indiscriminadament a tothom que es trobava en la seva trajectòria".
 12:48 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "La Guàrdia Civil va arribar i ens va començar a pegar".
 12:48 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "No he rebut mai cap ordre ni he parlat mai amb les persones acusades en aquest judici".
 12:48 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "Quan va arribar la Guàrdia Civil es va crear una certa situació de tensió. La gent ja havia vist què havia passat i hi havia inquietud sobre què passaria".
 12:48 Declara ara Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires. Assegura que l'ambient era serè i hi havia molta gent a primera hora. "Feia molt temps que esperava poder decidir el futur del meu país en referèndum", afirma.
 12:06 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 12.30h. 
 11:51 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Per què van venir els 'piolins'? Van venir a per nosaltres".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "M'han dit que hi va haver llançament de pedres. Suposo que va ser en una rotonda. No em consta que el vehicles policials acabessin malmesos".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Quan va sortir la Guàrdia Civil va haver ciutadans que van sortir darrere seu".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "La majoria de ciutadans estaven amb les mans alçades i alguns ploraven. Suposo que amb el mur de contenció de la Guàrdia Civil era més fàcil pegar-los".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Quan va arribar la Guàrdia Civil hi havia unes 200 persones com a mínim. Els agents no van informar que tenien una ordre judicial".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Sabia que hi havia certes advertències per part de la justícia en relació al referèndum".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "La gent es va asseure a terra i la Guàrdia Civil els continuava apallissant" .
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No vaig escoltar amenaces contra la Guàrdia Civil".
 11:32 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Moltes criatures van quedar desemparades i un bar de davant del Pavelló les va acollir i protegir".
 11:32 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Un grup de la Guàrdia Civil va fer servir violència explícita. Sortia gent amb sang".
 11:32 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No vaig veure ni una agressió per part dels votants contra la Guàrdia Civil. Ni tan sols actitud agressiva".
 11:32 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Hi havia centenars de persones fent cua per votar. Des de dins del pavelló vam veure que arribaven molts agents de la Guàrdia Civil".
 11:16 Declara ara Albert Salvadó, que està imputat en una altra causa pels fets de l'1-O. Va votar a Sant Carles de la Ràpita.
 11:16 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Els Mossos van parlar amb la gent i després es van apartar. Estaven allà però no sé si van intentar tancar les portes del centre".
 11:16 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "En cap moment vam intentar perjudicar la tasca de la Guàrdia Civil. Ells no anàvem cap a la porta, anaven cap a nosaltres".
 11:16 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Vaig anar al col·legi abans de l'hora d'obertura dels centres de votació perquè era el dia més important de la meva vida. Votaríem sobre el dret a l'autodeterminació".
 11:16 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No recordo que la policia i la Guàrdia Civil hi fossin el 9-N".
 11:16 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Sabia que el referèndum va ser suspès, però també sé que votar no és delicte".
 11:03 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No vaig veure ningú que llancés res contra els guàrdies civils".
 11:03 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Quan la Guàrdia Civil ens va començar a pegar, un grup ens amb asseure, però vam veure que no serviria de res".
Entrades anteriors »

 

Participació