Rubí regularà i limitarà les cuines «fantasma»

L'AUP critica l'impacte negatiu d'aquests negocis en el comerç i la restauració local i de proximitat

L'interior d'una cuina fantasma a Barcelona
L'interior d'una cuina fantasma a Barcelona | ACN/Blanca Blay
27 de gener del 2022
Actualitzat a les 20:27h
El ple municipal del mes de gener ha aprovat per unanimitat una moció, presentada per l'Alternativa d'Unitat Popular, per combatre les anomenades "cuines fantasma", una nova modalitat de negoci que ha sorgit arran d'alguns canvis en el model de consum generats per la pandèmia. Es tracta de centres on es preparen només menjars per repartir a domicili, sense local per servir al consumidor, i que són repartits per riders de plataformes de delivery.

Segons el text, les dark kitchen produeixen "una forta competència de les grans empreses del sector amb les petites i mitjanes", per una banda; i "un impacte enorme en el medi ambient per la circulació de mercaderies arreu del planeta" i per tota la distribució anomenada "d'última milla". A més, aquesta activitat "crea llocs de feina altament precaritzats i, en alguns casos, en frau de llei com a falses autònomes". L'AUP alerta que aquestes "cuines fantasmes" ja han arribat a Sant Cugat del Vallès, on a més també s'ha instal·lat un supermercat fantasma. 

L'AUP també defensa que "la petita economia local té una importància cabdal per a mantenir no només l'economia de Rubí, sinó la qualitat de la vida quotidiana de la ciutadania", ja que el petit comerç i la restauració local, de proximitat, en diversos barris i carrers i ben arrelats en l'entorn són "elements que generen cohesió social com a espais d'interacció i de relació" entre el veïnat.

Per tot plegat, la formació demana amb la seva moció és que s'estudiïn les formes es pot regular i limitar la implantació d'aquesta mena de cuines sense perjudicar el sector de la restauració, tal com s'ha fet a la ciutat de Barcelona, i que mentre s'està estudiant la regulació, que es presti una especial atenció a les sol·licituds de llicències d'activitats que hi puguin estar relacionades. A més, també demana instar els governs de l'Estat i la Generalitat a revisar les normatives comercials "amb criteris de sostenibilitat humana i ambiental".

En un altre sentit, i arran de les informacions que a Rubí s'instal·laran noves superfícies comercials, l'AUP vol que es debati en el procés participatiu del futur POUM com ha de ser el model comercial per a la nostra ciutat; i que es promoguin models sostenibles de mobilitat per al repartiment de mercaderies, com el projecte El Mercat a casa i en consonància amb el Pla Director de la Bicicleta


La moció d'ERC sobre les polèmiques declaracions del comissari Villarejo al voltant dels atemptats del 17-A ha quedat rebutjada, i la moció de suport a la reforma laboral, ha quedat aprovada.