El projecte Boscos del Vallès, guanyador d'un Premi Ciutat Sostenible

Ha estat guardonat en la categoria Adaptació al canvi climàtic dels premis convocats pel Fòrum Ambiental del Ministeri de Transició Ecològica

El Centre Logístic de Biomassa Forestal
El Centre Logístic de Biomassa Forestal | CCVOC
Redacció
28 de gener del 2022
El projecte Boscos del Vallès ha estat el guanyador dels Premis Ciutat Sostenible, convocats per la Fundació Fòrum Ambiental, en la categoria d'Adaptació al canvi climàtic. Aquests premis, que enguany arriben a la 17a edició, reconeixen les iniciatives municipals que aposten per projectes i actuacions per potenciar la sostenibilitat en el conjunt d'Espanya.

El president del Consell ComarcalIgnasi Giménez, ha recollit el guardó de mans del secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Moran, en un acte a Madrid. També hi han participat el president de la Fundació Fòrum AmbientalRamon Roca i Begoña de Benita, directora de Relacions Externes d'Ecoembes.

Boscos del Vallès és un projecte de compravenda de biomassa forestal que té l'objectiu d'aconseguir una bona gestió dels boscos: es mobilitza la fusta excedent de la superfície forestal, pagant un preu just als propietaris, i es genera una demanda. Així, d'una política passiva de prevenció d'incendis, es passa a una política activa.

El Consell Comarcal duu a terme aquest projecte a través del nou Servei públic comarcal de biomassa forestal, dotat amb recursos públics, per promoure la valorització de la biomassa i incloent també la que prové de propietaris privats. Al Centre Logístic de Biomassa forestal es fabrica estella amb garantia de qualitat, un aspecte clau perquè produeixi una baixa emissió de partícules en la seva combustió.

L'estella alimenta dues calderes de gran consum en equipaments públics, i també se subministra estella forestal a quatre ajuntaments a usuaris privats, per tal de reduir la dependència de combustibles fòssils i les emissions de CO2, així com l'encariment continuat de l'energia. 

Amb tot, el projecte també impulsa la dinamització econòmica local del sector forestal, disminueix les emissions de gasos d'efecte hivernacle i, per tant, aconsegueix una millora de la qualitat de l'aire. 

Un dels reptes de futur és la generació d'ocupació local i la formació de qualitat dels perfils professionals del sector, a més de l'impuls d'una ordenació forestal i el foment del consum de biomassa a través de la instal·lació de noves calderes, sobretot en el sector industrial.