La Plataforma Rubí Sense Abocadors i l'AUP denuncien les empreses gestores dels abocadors per un delicte contra el medi ambient

La denúncia s'ha presentat aquest matí a la Fiscalia de Medi Ambient

L'abocador de Can Balasc
L'abocador de Can Balasc | RubiTV.cat
Redacció
20 de març del 2019
La Plataforma Rubí Sense Abocadors i l'AUP han presentat, aquest matí, una denúncia per un delicte contra el medi ambient davant de la Fiscalia de Medi Ambient contra les dues empreses gestores dels abocadors de Can Carreras i Can Balasc: el Grupo FSM Vertispania SL i Excavaciones y Áridos Rubí SL.

Aquesta denúncia és "fruit de la inactivitat de l'equip de govern actual, i ja fa massa que dura", expliquen els representants de la Plataforma i l'AUP. De tota manera, la denúncia ve motivada per dos fets concrets força recents.

La Plataforma Rubí Sense Abocadors ha entrat dues instàncies en els darrers mesos per denunciar que s'estaven abocant residus d'obra pública per part d'una empresa que no comptava amb l'autorització corresponent, concretament a l'extractiva de La Veintidós, "sense cap control i sense cap permís". Aquestes instàncies no ha tingut resposta.

Un segon element que ha motivat la denúncia és l'abocament d'aigües contaminades al Torrent de Can Barceló, provinents de la bassa de lixiviats de Can Carreras. També es va denunciar a l'Ajuntament, i als Agents Rurals, però tampoc no tenen resposta. Aquest vessament es va descobrir després dels aiguats del 15 de novembre.

"Davant la inacció de l'administració, hem decidit presentar aquesta denúncia davant la fiscalia de Medi Ambient. Però no pot ser que els veïns fem la feina que hauria d'estar fent l'administració", han lamentat els portaveus de la Plataforma i l'AUP.

Per la seva banda, Jordi Muntan ha explicat que, des de l'equip de govern, se'ls va fer creure a l'inici del mandat que seguirien en la línia de tancar i sancionar Can Carreras, i que farien tot el possible per evitar que s'obrís l'abocador de Can Balasc. Però el que s'han trobat, afirma el portaveu de l'AUP, és una realitat molt diferent.

"Un desconeixement total, una pot tremenda a enfrontar-se al grup Sànchez, i, sobretot, una actitud a la defensiva i molt en contra de fer qualsevol tipus d'acció o aixecar informació". El portaveu de l'AUP assegura que "s'han aprofitat de nosaltres per aconseguir informació, però aquesta informació no l'han fet servir per tenir una actitud proactiva contra els abocadors, sinó que s'han posat a la defensiva".

Muntan també creu que "l'acaldessa no s'atrevirà mai a fer alguna cosa que pugui comportar-li una querella o una possible inhabilitació: viu de la política i no farà res que posi en risc el seu càrrec encara que això sigui un perjudici per la ciutat".

"Han fet seguidisme i no li han posat cap trava a l'empresa, tot ha estat teatre. La suspensió del tràmit de la llicència és una maniobra electoral, res més", ha etzibat Jordi Muntan. "Aquesta qüestió és molt seriosa i afecta la salut dels veïns i veïnes de Rubí, i l'alcaldessa ho està tractant igual de superficialment que tracta altres qüestions", ha afegit el portaveu de l'AUP.

Tant la Plataforma com l'AUP porten mesos rebent assessorament legal i esperen que la denúncia pugui tenir recorregut.