Els usuaris dels horts del Castell aturen el primer intent de desallotjament

Els usuaris han aconseguit una reunió amb representants municipals avui a les 12h

Usuaris dels horts del Castell concentrats davant les màquines excavadores
Usuaris dels horts del Castell concentrats davant les màquines excavadores | Marta Casas
07 de març del 2022
Actualitzat a les 16:06h
Arrendataris dels horts del Castell han aconseguit paralitzar, aquest matí, les primeres màquines que han assistit als terrenys per procedir al seu desallotjament. Organitzats des de primera hora del matí, els usuaris han estat dialogant amb la Policia Local. Després d'una conversa, l'excavadora que s'ha presentat a primera hora del matí per una de les entrades de la zona dels horts, s'ha acabat retirant. Els usuaris, però, temen que es puguin tornar a presentar "amb nocturnitat i traïdoria". 

A continuació els usuaris s'han dirigit a la porta de l'Ajuntament, amb la intenció de demanar diàleg amb representants municipals i buscar una solució. Com ha explicat José Multas, molts d'ells tenen contracte escrit o verbal, i creuen que el Consistori podia haver ofert alguna alternativa, parlar amb ells i negociar, com assegura que "s'ha fet a altres llocs amb la mateixa problemàtica".

Fins i tot ha reconegut que estarien disposats a ordenar i embellir la zona dels horts si l'Ajuntament els ho demana. Pel que fa a la gent que hi viu - "que com a molt, són quatre persones", ha assegurat Multas -, els usuaris creuen que el problema és polític, dels Serveis Socials, tot i que també els preocupa què passarà amb ells i espera que se'ls donin solucions. L'Ajuntament va explicar a RubiTV.cat que sí que hi havia un pla per a les persones que es trobessin vivint en barraques als horts, però no ha respost a la petició d'informació d'aquest mitjà sobre quines casuístiques s'han trobat durant els tres dies que es va instal·lar l'oficina informativa al pavelló de La Llana.

"La justícia ens ha dit que no, però moralment nosaltres creiem que tenim dret a continuar aquí". I és que els usuaris dels horts van contractar els serveis d'un despatx d'advocats, Vosseler, per intentar fer valdre els seus drets com a arrendataris. L'advocat, Sergio Santamaría, va explicar als usuaris que el jutjat contenciós 15 de Barcelona ni tan sols va admetre a tràmit les mesures cautelars demanades per paralitzar el desallotjament, i tot i que s'ha recorregut aquesta no admissió a tràmit, i el jutjat 13 - que és el que va autoritzar el desallotjament - sí que ho va admetre a tràmit, ho va traslladar al Ministeri Fiscal i a l'Ajuntament de Rubí, però divendres se'ls va comunicar que tampoc acceptava les mesures cautelars.

La jutgessa diu que la propietat, Cerámicas Egara, que és la que podia fer alguna cosa perquè era coneixedora dels contractes d'arrendament existent, no ha fet res i per això l'Ajuntament té dret a ordenar el desallotjament. A més, reconeix que les mesures de seguretat que al·lega el Consistori: la presència d'objectes i animals, la proximitat a la via del tren... passen per sobre dels drets adquirits per les persones que tenen contractes d'arrendament, és a dir, que hi ha un motiu d'interès públic superior. Santamaría també recomana als arrendataris que retiren les seves pertinences com més aviat millor, si poden, perquè el desallotjament tirarà endavant.

Després d'haver aturat les primeres màquines i la protesta davant l'Ajuntament, el grup d'usuaris han aconseguit que representants municipals es reuneixin amb ells avui mateix, a les 12h al pavelló de La Llana.
 

Els arrendataris han anat a l'Ajuntament per intentar dialogar-hi Foto: Marta Casas


Segons ha pogut saber RubiTV.cat, la reunió mantinguda amb els serveis municipals ha finalitzat sense acord, i el Consistori ha comunicat la decisió de continuar endavant amb el desallotjament. 

Hi haurà ampliació