Alternativa Ciutadana de Rubí es desvincula de l'AUP

La formació decidirà en els pròxims mesos el seu futur "dins o fora de la política institucional"

Una assemblea de l'AUP el gener de 2020
Una assemblea de l'AUP el gener de 2020 | Marta Casas
17 de març del 2022
Actualitzat el 20 de març a les 16:01h
L'Alternativa Ciutadana de Rubí, partit polític fundat l'any 2003 com a candidatura alternativa a la ciutat, ha comunicat aquest diumenge al vespre la decisió de la seva assemblea de desvincular-se de l'Alternativa d'Unitat Popular, que es va conformar a la ciutat l'any 2015 fruit d'un procés de confluència amb la CUP i a la qual es van sumar, més tard, EUiA i Pirates

Segons el comunicat emès per ACR, les raons que han dut a l'assemblea a prendre aquesta decisió han estat que "l'actual projecte de l'AUP no aconsegueix l'encaix dels objectius fundacionals d'ACR sobre mecanismes alternatius de participació i transparència informativa".

A més, consideren que l'AUP "s’ha distanciat del funcionament alternatiu als partits polítics convencionals" i atribueixen al grup de lideratge actual de la formació un aprimament del "ventall ideològic de punts de vista", que dificulta, a parer seu, "uns debats participatius i integradors".

Tot i que ACR ja ha comunicat a l'AUP aquesta decisió, ha mostrat la seva predisposició, "per compromís electoral", continuar donant suport a l'actual formació fins al 2023, i decidir en els pròxims mesos el seu futur, "sigui dins o fora de la política institucional".

En una roda de premsa posterior al comunicat, ACR ha desgranat els arguments del comunicat. "En tot funcionament assembleari hi ha discrepàncies, debat i punts de vista diferents", explica Vicenç Rabadán, "i majoritàriament hem vist moltes dificultats a l'hora de plantejar crítiques". Jordi Muntan també ha afegit que "mai hem sigut dogmàtics", a diferència de l'actual proposta de l'AUP, on "sembla que el dogma ja estava definit d'entrada".

Sobre aquesta qüestió, també ha opinat Núria Mulé: "En una assemblea hi ha diversos individus amb diverses opinions, i a partir d'aquestes es traçava una línia de treball. Al projecte actual de l'AUP, la línia ja estava definida i si no hi estàs d'acord, no entris", ha lamentat.

Falet Bosch també ha revelat que aquesta incomoditat per part dels membres d'ACR ha estat "progressiva", i que la decisió es va prendre a principis d'any per part de la seva assemblea. També ha detallat que es va fer una proposta per fer un comunicat conjunt entre AUP i ACR, però no ha estat possible. "Volíem que fos un trencament tranquil, i deixant prou marge a l'AUP per reconduir la situació", ha afegit Muntan.

"No és el final d'Alternativa"

ACR també ha anunciat que començarà a treballar algunes temàtiques que històricament els han interessat, com pot ser el POUM, el Pla d'Equipaments, el camp de golf... de moment des de fora de la institució. "Presentar-se a unes eleccions no és necessari per influir en determinades qüestions", ha afirmat Mireia Gascon.

"No és el final d'Alternativa", ha manifestat Jordi Muntan, "és una nova etapa que iniciem i que definirem, en els pròxims mesos", també tenint en compte que "el context polític que hi havia fa 20 anys i el que hi ha ara és molt diferent", ha afegit Mireia Gascon. En aquest sentit, asseguren que no tenen "cap pressa" per prendre aquesta decisió i fins i tot consideren que allunyar-se de la política institucional durant els pròxims anys pot ser positiu. 

Respecte a certa "rumorologia" que apunta que algunes persones d'ACR, o fins i tot l'agrupació sencera, podrien passar a donar suport a ERC, Jordi Muntan ha sentenciat: "No passarà". De fet, ha assegurat que escampar aquests rumors "forma part d'un marc mental de partit polític: o estàs amb mi o estàs contra mi". També ha considerat que és "improbable" que es presentin a les eleccions en solitari, tot i que "en un any i mig poden passar moltes coses". 
 

Una assemblea de l'AUP Foto: Marta Casas


L'AUP agraeix el camí compartit i es reafirma en el seu projecte obert

L'Alternativa d'Unitat Popular, per la seva banda, ha explicat a RubiTV.cat que ha pogut llegir el comunicat d'ACR a través de la premsa, tot i que ja coneixien la decisió dels seus companys fins ara des de finals de gener. "És clar que sentim que ACR com a organització abandoni l'AUP", però recorden que l'AUP és "un projecte assembleari amb identitat pròpia, que transcendeix els partits que li donen suport". A més, agraeixen a ACR el "camí compartit". 

Preguntats per la possibilitat d'algun canvi en la candidatura a les eleccions municipals del 2023, l'AUP assegura que no es planteja cap canvi - més enllà de la qüestió legal sobre com presentar-se, ja que la fórmula actual és una coalició entre ACR i la CUP que no es podrà repetir-, ja que de fet està "en un moment d'expansió i creixement".

Alternativa insisteix que la seva és una assemblea de persones que "roman oberta a tothom que en vulgui formar part", també a les persones d'ACR que volen continuar donant suport al projecte.

El comunicat íntegre de l'Alternativa Ciutadana de Rubí

Enguany fa 20 anys de la fundació de l’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR). Amb vocació d’agrupació d’electors, però per practicisme burocràtic, ACR es va conformar com a partit polític, de caire assembleari i sempre amb un funcionament alternatiu als partits convencionals. A més, des de l’inici, ACR ha estat vinculada a les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV), un moviment vallesà amb l’esperit de demostrar que era possible una altra manera de fer política.

L’any 2015 diferents organitzacions polítiques, amb voluntat d’integrar-se en una única assemblea, van generar la candidatura d’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), a la que hi van donar suport ACR, CUP, EUiA i Pirates de Catalunya. I encara que oficialment la candidatura és una coalició entre ACR i les CUP (en sintonia amb l’acord CAV-CUP a nivell vallesà), l’assemblea de l’AUP la conformen persones i no organitzacions polítiques.

En general les organitzacions polítiques que han donat suport a l’AUP fan una valoració força positiva de la feina feta. No obstant això, en l’assemblea que ACR va celebrar a primers d’any es va posar de manifest que l’actual projecte de l’AUP no aconsegueix l’encaix dels objectius fundacionals d’ACR sobre mecanismes alternatius de participació i transparència informativa.

Fruit d’un debat seré, en aquesta assemblea es va decidir:
  • Que ACR es desvincula de l’organització AUP.
  • Que per compromís electoral amb la ciutadania que va votar l’AUP el 2019, ACR només continuarà donant suport a l’AUP fins el maig de 2023, quan acabi el mandat actual.
  • I que en els propers mesos ACR decidiria el seu futur.
Els motius d’aquestes decisions són que, a parer d’ACR, l’AUP s’ha distanciat del funcionament alternatiu als partits polítics convencionals. I que el grup de lideratge actual de l’AUP ha aprimat el ventall ideològic de punts de vista, el que dificulta uns debats participatius i integradors, que entenem necessaris en una assemblea oberta. Tot plegat ha portat a una participació cada cop més reduïda per part del sector procedent d’ACR. L’assemblea va considerar, doncs, que era més honest i sa fer el pas de desvincular-se del projecte de l’AUP.

Finalment, ACR vol agrair la confiança que una part important de la ciutadania ha dipositat en el projecte en els últims 20 anys, un període en el que la realitat política, tant a nivell nacional com local, ha canviat molt. Els canvis sovint obliguen a repensar l’encaix dels projectes en les noves realitats, és per això que ACR dedicarà els pròxims mesos a definir el seu paper en la política local, ja sigui a dins o fora de la institució.