Troben un vas de ceràmica amb forma d’animal al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver de Cerdanyola

És la segona peça que es troba en aquest emplaçament històric del Vallès

El vas trobat al Poblat Ibèric de Ca n'Oliver
El vas trobat al Poblat Ibèric de Ca n'Oliver | Ajuntament de Cerdanyola
Redacció
25 de març del 2019
Un grup de voluntaris, que treballa en el procés de neteja, siglat i inventari del material de la campanya d'excavació del 2018 del Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, ha descobert un vas de ceràmica amb forma animal. Es tracta d'un zoomorf oxidat.

​La peça conserva part de l’abocador i la nansa, tot i que encara poden aparèixer més fragments. Pel que fa a la forma concreta, encara no està clar si la animal representat és un bou o si es tracta en realitat d'un cérvol, doncs la banya esquerra sembla que tingui una segona ramificació cap endavant. El cos del recipient seria cilíndric amb unes potes esquemàtiques, com un exemplar amb inscripció trobat a la ciutat ibèrica d'Ullastret.
 

Els volutnaris fent les tasques de neteja Foto: Ajuntament de Cerdanyola


El procés de neteja i identificació del material de la campanya d’excavació, que s’està realitzant a partir d'un molt important volum de material, està posant al descobert gran quantitat d'objectes que nodriran les col·leccions del museu. Entre aquests destaca la troballa de part d’un askos (vas/recipient per repartir begudes) zoomorf de ceràmica ibèrica oxidada.

Aquests vasos zoomorfs ibèrics no són molt nombrosos a Catalunya. Tot i així, al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver és el segon d’aquest estil que s'ha trobat, es va descobrir una altra peça amb forma d’animal, en aquest cas corresponent a un cavall, i que es pot veure a l’exposició permanent Cerdanyola, terra d’ibers. Totes dues peces es daten a finals del segle III aC o principi de segle II aC. Per les seves característiques és molt possible que es tracti de vasos amb una funció ritual o religiosa.