Rubí rebrà 60.000 euros d'un programa europeu per rehabilitació energètica d'edificis

L’Ajuntament realitzarà els estudis jurídics, tècnics i econòmics per cercar una metodologia innovadora que permeti accelerar aquest procés

El 80% dels edificis de Rubí tenen certificats energètics E, F o G
El 80% dels edificis de Rubí tenen certificats energètics E, F o G | Ajuntament de Reus
Redacció
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:27h
Rubí és un dels 69 municipis d'Europa, de 166 que van presentar la sol·licitud, que ha estat seleccionat per rebre una dotació econòmica de 60.000 euros en el marc del Programa European City Facility (EUFC) dels fons Horizon 2020, amb els quals l'Ajuntament farà estudis jurídics, tècnics i econòmics per tal de cercar una metodologia innovadora per accelerar la rehabilitació integral dels edificis residencials.

El 80% dels edificis de la ciutat és ineficient en termes energètics, amb certificacions energètiques E, F o G, i més de la meitat del parc d'habitatges té més de 40 anys, amb la qual cosa són anteriors a la introducció de normatives en matèria d'aïllament energètic i es malbarata molta energia en l'esforç de mantenir els habitatges en una temperatura de confort. Això, doncs, fa que es generin moltes més emissions de les necessàries. 

La Unió Europea ha fixat l'objectiu de reduir les emissions de CO2 en un 55% de cara a l'any 2030, un objectiu que també recull el Pla Director Rubí Brilla 2030, que també marca que cal assolir com a mínim un 3% anual de rehabilitació energètica del parc immobiliari, uns 800 habitatges a l'any. Actualment, aquest índex és només del 0,1%.

El programa EUCF dels fons Horizon 2020 té l'objectiu de donar ajuda financera a les ciutats perquè elaborin plans sòlids d'inversió per desenvolupar actuacions d'eficiència energètica i d'energies renovables. Rubí utilitzarà els fons per establir una nova metodologia que permeti accelerar la rehabilitació energètica integral, a través del projecte REFER (Rehabilitació Energètica Finançada amb els Estalvis Reals), com s'ha batejat la iniciativa a Rubí. El que es pretén és trobar la fórmula per aconseguir que les empreses del sector de la rehabilitació vulguin oferir un servei a les comunitats d'edificis unifamiliars o plurifamiliars - finançament, gestions administratives, sol·licitud de subvencions i execució de l'obra - i que la ciutadania pugui pagar la intervenció en els següents anys a partir dels mateixos estalvis que generi la rehabilitació en els seus consums energètics.