Com s'han de prevenir i gestionar els residus a les festes populars de Rubí?

La ciutat compta amb una ordenança que regula aquest aspecte, a més de seguir directrius europees pel que fa als plàstics d'un sol ús

Les festes populars solen comportar una elevada generació de residus
Les festes populars solen comportar una elevada generació de residus | Marta Casas
Marta Casas
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 20:54h
Rubí ha començat a recuperar les festes populars amb afluència massiva un cop s'han acabat les restriccions sanitàries derivades de la pandèmia. Ja s'han celebrat la Fira de la Cervesa Artesana i el Formatge, el Día de Andalucía i el Dia das Letras Galegas; i aquest cap de setmana arrenquen les Festes Majors de barri, que s'allargaran fins a finals de juliol.

En aquestes primeres celebracions, s'ha detectat alguna mala praxi pel què fa a la gestió dels residus. L'Ajuntament de Rubí compta, des de fa poc, amb una ordenança reguladora de la prevenció dels residus municipals que regula la prevenció de residus en festes i actes populars, ja que són esdeveniments en què es genera puntualment una quantitat elevada de residus municipals.

En concret, l'ordenança estableix que en aquesta mena d'actes no s'utilitzaran vaixelles ni gots d'un sol ús, sinó que es faran servir elements reutilitzables; i en el cas que això no sigui possible es farà servir vaixella compostable. El text també dictamina que es doni prioritat al consum de béns a granel, i no envasats unitàriament; la utilització d'envasos retornables i que siguin de grans dimensions. A banda d'aquesta normativa de caràcter municipal, directrius europees ja han determinat que no es puguin fer servir plàstics d'un sol ús, com per exemple els gots.

L'Ajuntament de Rubí ha incorporat, ja fa anys, aspectes de prevenció i gestió correcta dels residus a les bases de les contractacions de les festes, com és el cas de l'adjudicació dels bars de l'Escardívol durant la Festa Major. A més, des del Programa de Suport a les Entitats Culturals es promou i potencia l'ús de la vaixella compostable o reutilitzable, i també la recollida selectiva de residus a les activitats que desenvolupen les entitats culturals. De fet, el Servei de Cultura ha explicat que les entitats organitzadores dels Dies d'Andalusia i Galícia - la CECAR i la Irmandade Galega de Rubí - van sol·licitar la vaixella compostable i se'ls va concedir. 

Tot i això, durant el cap de setmana es va detectar, per part de les empreses gestores del servei de bar, que servien amb gots de plàstic i que no es va fer una correcta gestió dels residus. És per això que l'Ajuntament es posarà en contacte amb les entitats per comentar-los la qüestió i aconsellar-los que ho tinguin present de cara a pròximes edicions, com ha confirmat l'Ajuntament a RubiTV.cat.

El Consistori també estudia incorporar l'exigència de gestionar correctament els residus al decret d'autorització municipal de l'activitat, així com especificar les conseqüències de l'incompliment de l'Ordenança de residus.