ERC demana la clausura de l'abocador de Can Canyadell per diverses irregularitats

Els republicans presenten una denúncia a l'ACA perquè l'activitat hauria pogut modificar el curs del Torrent de Can Pi de la Serra

Xavier Corbera denuncia irregularitats a l'abocador de Can Canyadell
Xavier Corbera denuncia irregularitats a l'abocador de Can Canyadell | Cedida/ERC
Redacció
31 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:45h
ERC Rubí ha denunciat "greus irregularitats" en la gestió i control, per part de l'Ajuntament de Rubí, del dipòsit controlat de runes de Can Canyadell, i han exigit el seu tancament cautelar i la suspensió de la llicència ambiental de l'empresa. Això suposaria, doncs, el cessament definitiu de l'activitat a Can Canyadell. 

En una roda de premsa acompanyats per membres de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, els republicans han explicat que l'empresa Puigfel SA compta, des del 2003, amb una llicència ambiental per una activitat de dipòsit i emmagatzematge, atorgada per l'Ajuntament, i que preveia controls periòdics cada quatre anys, a més de la revisió de la llicència cada vuit. També establia que s'hauria de restaurar amb un 80% de terres i un 20% de runes, i condicionava la disponibilitat de la llicència a l'ús d'un camí alternatiu al camí vell d'Ullastrell

L'any 2016, l'empresa sol·licitava una "modificació no substancial" per ampliar la capacitat del dipòsit de 1.650.000 metres quadrats fins als 3.606.180: segons Puigfel, i així ho va justificar amb documentació d'una empresa privada, amb l'argument que la Sotsdirecció General de Mines de la Generalitat es va equivocar en el càlcul de la capacitat de l'abocador, i per això deia que la modificació era no substancial. Així, l'Agència Catalana de Residus va validar la petició; però ERC afirma que quan l'empresa va fer aquesta sol·licitud, tampoc no es va fer efectiva a través de l'informe necessari de la Sotsdirecció General de Mines. Aquell mateix any, però, la plataforma contra els abocadors de Rubí ja havia denunciat que s'havien abocat residus impropis com ara fustes, plàstics, ceràmica o metalls, com recull l'ACN
 

La Plataforma Rubí Sense Abocadors denuncia l'abocament de residus impropis a Can Canyadell Foto: Cedida/Rubí Sense Abocadors


Sis anys després, ERC denuncia que l'Ajuntament encara "no ha resolt aquesta sol·licitud i la modificació", amb la qual cosa no s'ha inscrit al registre de gestors de residus de l'Agència de Residus de Catalunya. "La conseqüència d'aquesta manca de resolució per part de l'Ajuntament suposa, de facto, que l'empresa treballa des de fa sis anys sense llicència i ha estat abocant residus en una situació, com a mínim, irregular", asseguren els republicans. De fet, l'any 2014 ja constaven 2.385.410 metres quadrats, molt per sobre de la capacitat original autoritzada.

A més, ERC denuncia que des de l'any 2003 no s'han fet les revisions de la llicència que haurien correspost al 2011 i al 2019, ni tampoc els controls periòdics de 2007, 2011, 2015 i 2019. Segons ERC, l'Ajuntament ha reconegut aquests fets en un correu electrònic rebut per la formació el passat 5 de maig. "Vam demanar informació a l'Ajuntament sobre l'abocador, i la sorpresa va ser que la llicència ambiental estava caducada des de l'any 2011", explica Joan Puntí, president d'ERC Rubí. "Arribem a la conclusió que l'abocador de Can Canyadell està en situació de llimb legal, amb la llicència caducada, i que l'any 2011 ja hauria d'haver cessat la seva activitat", afegeix Puntí.

Denúncia a l'ACA
ERC també ha anunciat que ha presentat una denúncia a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ja que l'activitat del dipòsit de runa podria haver modificat el curs del Torrent de Can Pi de la Serra. Els republicans han sol·licitat una inspecció de l'àmbit afectat, i que s'obri un expedient per si calgués procedir la restitució de la realitat física alterada.
 

Imatge de Can Canyadell l'any 2018 Foto: Cedida/Rubí Sense Abocadors


Per altra banda, tampoc s'ha pogut acreditar que l'empresa hagi complert amb les condicions específiques de la llicència inicial de retirar els residus de la zona oest, on hi havia l'antic abocador municipal, ni que els hagi gestionat correctament.

ERC considera que seria "molt difícil d'entendre" que se seguís permetent aquesta activitat sense llicència. "Cal que Rubí tingui un model de gestió del territori equilibrat, respectuós amb l'entorn natural i urbà i controlat", diuen, ja que ja fa "massa anys" que el municipi té un "territori trinxat per abocadors, extractives i línies d'alta tensió". "El compromís d'ERC és vetllar perquè Rubí no sigui maltractada com ho ha estat fins ara", ha declarat el portaveu i candidat republicà a l'alcaldia, Xavier Corbera.

La Plataforma Rubí Sense Abocadors denuncia més irregularitats
Per la seva banda, la Plataforma Rubí Sense Abocadors ha assegurat, tal com recull Ràdio Rubí, que la llicència original no marca els codis concrets de residus que poden entrar a l'abocador, quelcom que és obligatori des de l'entrada en vigor del Catàleg de Residus de Catalunya l'any 1996. A més, l'entitat també ha tingut constància de l'entrada de pladur, un material que necessita un tractament propi per la seva potencial toxicitat; i que els residus arriben a l'abocador de Can Canyadell sense cap mena de tractament previ, és a dir, barrejats des dels contenidors.

La presència de l'abocador ha generat al llarg dels anys moltes queixes veïnals, especialment pel pas de camions per una zona de trama urbana, fins i tot pel camí vell d'Ullastrell, on el trànsit d'aquests vehicles pesants està restringit. De fet, el trànsit constant de camions ha arribat a produir accidents greus, com l'atropellament d'una jove que sortia de l'institut J.V. Foix. Aquest incident va motivar la prohibició del pas de camions a les hores d'entrada i sortida del centre educatiu.
 
El Servei de Comunicació de l'Ajuntament de Rubí està adreçant les peticions d'informació als serveis municipals corresponents i donarà resposta al llarg d'aquest matí.

Hi haurà ampliació