L'Ajuntament assegura que la llicència de Can Canyadell és vigent

Acusa ERC de "polititzar" la qüestió, quan és un tema que es podria haver tractat a la Mesa d'Abocadors

Imatge de Can Canyadell l'any 2018
Imatge de Can Canyadell l'any 2018 | Cedida/Rubí Sense Abocadors
Redacció
01 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:30h
L'Ajuntament de Rubí ha respost a la denúncia feta per ERC i la Plataforma Rubí Sense Abocadors sobre les "greus irregularitats" que han detectat a l'abocador de Can Canyadell, i ha assegurat que la llicència, concedida a l'empresa Puigfel el 21 de gener de 2003, "a efectes administratius i legals és vigent" avui dia.

El Consistori també admet que ha procedit en els últims dies a demanar aixecaments topogràfics a l'empresa per tal de conèixer el nivell d'abocament de residus actual, i ha sol·licitat a l'Agència de Residus de Catalunya la informació sobre l'origen, tipus, volum i pes dels materials dipositats a Can Canyadell, ja que és aquesta la que té competències en aquest àmbit. "Un cop l'Ajuntament disposi d'aquesta informació podrà respondre si s'estan abocant més residus dels admissibles", diu en un comunicat. Alhora, alertarà l'Agència Catalana de l'Aigua perquè faci els estudis pertinents sobre la possible afectació de l'activitat al torrent de Can Pi de la Serra, ja que és a ella a qui correspon controlar que no s'hi aboqui cap residu - tal com s'estipula en la llicència ambiental municipal del 2003.

També argumenten que és l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) qui va emetre un informe preceptiu i vinculant, quan es va concedir la llicència, sense incloure els codis concrets dels residus que es poden abocar, només definint els residus admissibles i no admissibles. També és competència de l'ARC fer aquest control d'entrada de residus.

Sobre la proximitat de l'abocador a l'institut J.V. Foix, l'Ajuntament recorda que ha implementat algunes mesures correctores com són la restricció del pas de vehicles pesants a les hores d'entrada i sortida dels alumnes, la col·locació de senyals de trànsit indicant la prohibició i la velocitat màxima, i també unes tanques per ampliar el perímetre de seguretat dels estudiants. També s’ha constituït un espai de treball conjunt amb representants de la comunitat educativa.
 
Finalment, l'Ajuntament també diu que està "pendent de resoldre" la sol·licitud de l'empresa sobre una modificació no substancial de la llicència, tot i que recorda que aquesta ja compta amb l'aval de l'ARC des de l'any 2017. 

L'Ajuntament lamenta la "politització" de la qüestió
L'Ajuntament de Rubí "lamenta que s'hagi traslladat a l'esfera política i de la confrontació un tema que es podria haver debatut i explicat abastament a la Mesa de seguiment dels abocadors, "un espai conjunt de diàleg que s'ha vist trencat en detriment d'un ús partidista".  

El Consistori defensa que "sempre ha actuat amb transparència", fins i tot quan al mes d'abril ERC va sol·licitar informes relacionats amb la gestió de Can Canyadell. "La mateixa transparència i bona fe amb què l'Ajuntament demana, dilluns 30 de maig al matí, informació a l'ARC, i just ERC convoca amb caràcter d'urgència una roda de premsa per hores després", etziba en el comunicat - el cert és que la convocatòria de la roda de premsa va arribar dijous a la tarda.