La Nocturna, 15 anys caminant

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, repassem l'evolució i l'organització d'aquesta emblemàtica caminada de nit per l'entorn natural de Rubí

La Nocturna arriba als seus 15 anys donant a conèixer l'entorn natural de Rubí
La Nocturna arriba als seus 15 anys donant a conèixer l'entorn natural de Rubí | Òmnium
06 de juny del 2022
La comissió organitzadora de La Nocturna ja ha començat a preparar l'edició d'enguany, en què aquesta emblemàtica caminada compleix quinze anys - l'única edició que no s'ha pogut celebrar va ser la de l'any 2020, a causa de les restriccions sanitàries derivades de la pandèmia. Des de la primera edició, l'any 2007, aquesta activitat ha reunit milers de rubinencs a caminar de nit per diversos recorreguts de l'entorn natural. 

Impulsada pel Centre Excursionista de Rubí i el Centre d'Estudi i Protecció de la Natura (CEPNA), amb Pau Sànchez al capdavant; cada any ha comptat amb la col·laboració de desenes d'entitats que han fet activitats diverses al llarg del recorregut o bé a l'arribada dels participants. Actualment, el pes de l'organització recau sobre Rubí d'Arrel i el Centre Excursionista, però hi col·laboren de manera habitual entitats com el Caçador de Trastets, el Grup Fotogràfic El Gra, l'Escola de Sardanes Flor de Neu, el Centre d'Estudis Rubinencs, Òmnium Cultural, el CRAC o l'Associació Tri-A, entre moltes altres.

Aquesta caminada va començar amb un nombre significatiu de participants, entre 300 i 400, i cada any les inscripcions s'acabaven abans. Això va dur els organitzadors a ampliar progressivament el nombre d'inscripcions per evitar que hi assistissin persones sense: la inscripció, a més de fer el recorregut i rebre un entrepà de botifarra i una beguda a l'arribada, també inclou una assegurança que cobreix el participant i l'organització en cas que hi hagués algun accident. Les últimes edicions de la Nocturna - excepte la de 2021, que va tenir un format reduït i adaptat a la situació sanitària - han comptat amb més de 1.000 persones inscrites.
 

La Nocturna del 2018 va sortir des de l'escola 25 de setembre Foto: Rubí d'Arrel


Des del 2012, s'incorpora el vessant social: un euro de cadascuna de les inscripcions es destinava a un projecte social de Rubí. Així, gairebé una desena d'entitats com l'Oliclack, el CEF Can Mir, Rubí Acull o l'Associació Ecològica Can Feliu, entre d'altres, han estat beneficiàries d'aquesta aportació econòmica, que des de l'any 2017 es decideix mitjançant un concurs al qual es poden presentar totes les interessades.

Com es prepara la Nocturna?
Els preparatius d'aquesta caminada solen començar cap al mes de maig, i compta amb una comissió organitzadora formada per una dotzena de persones voluntàries. El primer pas és escollir el recorregut, així com el punt d'arriada i sortida dels participants, que s'intenta que cada any sigui diferent. El punt de trobada, doncs, s'escull en funció del recorregut, i tot i que s'han hagut de repetir alguns trams en alguna ocasió, l'organització sempre procura introduir-hi nous elements. A més, cal tenir en compte que sempre hi ha més d'un recorregut, pensant en la participació de públics diferents, que es poden escollir lliurement: un de curt, un de mitjà, i un de llarg. 

Un altre dels punts destacats de l'organització de La Nocturna són els punts d'interès. Tot i que el recorregut es faci de nit, cada any s'hi inclouen entre sis i nou punts en què entitats col·laboradores fan alguna explicació o exposició: identificar aus nocturnes, donar a conèixer la font de Can Moritz, repassar la lluita contra el camp de golf, saber les característiques d'alguna masia concreta, observar els astres, alguna explicació històrica... Amb aquests elements s'incorpora a la caminada un vessant cultural i de coneixement del patrimoni històric i natural de la ciutat. 

Un cop decidit el recorregut i els punts d'interès, cal reclutar voluntaris: entre els que es col·loquen al llarg del recorregut i fan "d'escombra" i els que organitzen l'espai de sortida i arribada - controlar i anotar els participants quan surten i quan arriben, muntar taules i cadires, col·locar i enretirar tanques, fer i repartir els entrepans de botifarra... - hi col·laboren més de 200 persones cada any.
 

La Nocturna implica més de 200 voluntaris Foto: Grup Fotogràfic El Gra


La seguretat dels participants i voluntaris és un altre dels aspectes clau de la caminada. De fet, la participació de persones sense inscripció ha portat més d'un maldecap a l'organització alguns anys, i és que el Pla d'Autoprotecció i tot el personal de seguretat i emergències necessari va directament associat al nombre de persones que hi participen, de les quals l'organització en recull les dades personals per poder actuar ràpidament en cas que hi hagués algun problema o algú es perdés o no passés pels punts de control o arribada. Sortosament, mai s'ha hagut de lamentar cap accident greu, però sí que es van haver d'implementar mesures - per exemple, el repartiment d'un dorsal a cada persona inscrita - per evitar que hi hagués persones sense inscripció participant en l'activitat. Pocs dies abans de la caminada, el grup organitzador s'encarrega de senyalitzar tot el recorregut amb cintes reflectants i altra mena de senyals per indicar cap a on han d'anar els participants.

Tot plegat, es fa en coordinació i amb el suport de diversos serveis municipals, com ara Esports i Cultura, així com de les escoles o instituts que han acollit la sortida i l'arribada. 

Així, cada primer dissabte d'octubre, i després de mesos de preparació, milers de persones poden gaudir d'una activitat que ja s'ha convertit en tot un símbol de la ciutat. Aviat es coneixeran els detalls de la Nocturna d'enguany, però després de dos anys de pandèmia, s'espera que torni a ser tot un èxit de participació.