Unes seixanta persones es concentren a Rubí contra la massacre de Melilla

Sota el lema "Les vides negres importen", es va reclamar una investigació pels fets i protecció dels Drets Humans

Els concentrats han llegit un manifest unitari per reclamar responsabilitats
Els concentrats han llegit un manifest unitari per reclamar responsabilitats | Twitter/@ecp_rubi
02 de juliol del 2022
Una seixantena de persones es van concentrar ahir a la tarda davant de l'Ajuntament de Rubí per condemnar la massacre de Melilla del passat 24 de juny, en què uns 2.000 persones, majoritàriament d'origen sudanès i txadià van intentar travessar la frontera per entrar a l'Estat espanyol i van ser durament reprimides pels cossos de seguretat marroquins, provocant fins a 37 morts i desenes de ferits. Els supervivents que van aconseguir entrar a Espanya es troben al Centre d'Estada Temporal per a Immigrants de Melilla a l'espera de poder sol·licitar protecció internacional, però molts altres van ser retornats "en calent", una pràctica que vulnera la legislació internacional en matèria de Drets Humans.

A més, els morts "estan essent enterrats a Nador sense fer-los autòpsies essencials per una possible investigació, sense identificar i sense informar-ne les famílies", com diu el comunicat promogut per les entitats convocants d'aquestes concentracions arreu de l'Estat espanyol. Més de 300 persones han estat hospitalitzades, sense els recursos suficients per atendre'ls, a l'hospital El Hassani de Nador.

Segons el mateix comunicat, aquests fets es produeixen en un context de "calma tensa" entre els governs d'Espanya i el Marroc, després del gir del govern espanyol en el seu posicionament sobre el Sàhara Occidental, reconeixent i donant suport a la iniciativa d'autonomia marroquí sobre el territori sahrauí. Un posicionament que Rubí Solidari ja va qualificar de "traïció".

Així, els concentrats van reclamar una investigació independent i la reparació de les víctimes, l'accés a sanitat de qualitat a les persones ferides, que no es tornin a produir devolucions en calent, la protecció i garantia de compliment dels drets humans a tota la frontera sud, respectant els acords internacionals com l'Estatut de les Persones Refugiades, i transparència en la gestió de la "nova etapa" entre els governs d'Espanya i el Marroc, així com el destí del finançament que rep el Marroc per part d'Espanya i la Unió Europea. Finalment, exigeixen l'establiment de vies legals i segures per a les persones immigrants i la derogació de la Llei d'Estrangeria.