El Síndic de Greuges obre actuació d’ofici per avaluar les condicions de seguretat dels ciclistes

L'entitat també vol saber les mancances i actuacions previstes davant la creixent mobilitat amb bicicleta

Una pedalada popular en record d'un ciclista mort al mes de març a Castellar
Una pedalada popular en record d'un ciclista mort al mes de març a Castellar | Aj. Terrassa
Redacció
26 d'agost del 2022
El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una actuació d'ofici relacionada amb l'atropellament de vuit ciclistes de Rubí el diumenge passat a Castellbisbal, dos dels quals van resultar morts i un tercer, ferit crític. 

L'entitat vol posar de manifest les dificultats de circulació amb seguretat del col·lectiu ciclista i conèixer les mancances en les infraestructures i les xarxes viàries, i per això s'ha adreçat al Departament d'Interior per demanar les dades de la sinistralitat dels últims anys relacionades amb la circulació de bicicletes a les carreteres catalanes. El Síndic també vol saber quines són les principals mancances que s'han detectat en matèria de mobilitat, xarxa i infraestructures dels ciclistes. 

Alhora, s'ha adreçat al Departament de Polítiques Territorials per conèixer la incidència de la circulació de bicicletes, les necessitats que es detecten i les actuacions previstes per gestionar la creixent mobilitat en bicicleta.

L'anunci arriba el mateix dia que el Servei Català de Trànsit i la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra intensificaran la vigilància a les vies amb més presència de ciclistes, amb l'objectiu d'augmentar la seguretat del col·lectiu i per garantir la convivència sense riscos a les carreteres catalanes, com el que es va produir diumenge a Castellbisbal. El dispositiu es farà a les franges horàries més concorregudes per ciclistes - les primeres hores del matí i les últimes hores de la tarda, amb patrullatges dinàmics a través de turismes i motos espiell, i altres patrulles logotipades. L'objectiu és detectar infraccions però també fomentar una conducció respectuosa.

Aquesta intensificació dels controls pretén assegurar que es respecta la prioritat de pas dels ciclistes a les rotondes i interseccions, que es manté la distància d'1,5 metres laterals en els avançaments, que no s'envaeixi el carril contrari quan s'avança un grup de ciclistes en sentit contrari - en el mateix sentit, està permès fer-ho, fins i tot amb línia contínua - i que s'utilitza l'enllumenat en túnels

6 ciclistes morts el 2022 a les carreteres catalanes
Aquest any han mort 6 ciclistes a les carreteres catalanes, 4 més que en el mateix període de l'any passat, i un menys que el 2019. A més, 35 ciclistes han resultat ferits de gravetat i 293, ferits lleus. Des del 2010 han mort a la xarxa viària catalana un total de 87 ciclistes.

Aquest cap de setmana es preveu una sortida de 383.000 vehicles des de l'àrea metropolitana de Barcelona entre les 15h d'avui i dissabte, i el retorn de 236.000 entre les 12h i les 24h de diumenge.