Rubí participa en una sessió sobre la gestió de la post emergència en el món local

La sessió inaugural s'ha centrat en conèixer els ajuts i indemnitzacions a les quals poden optar

La zona de l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre, declarada zona catastròfica
La zona de l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre, declarada zona catastròfica | Bombers
Redacció
23 de setembre del 2022
Rubí és una de les 95 administracions que ha participat aquesta setmana a la primera sessió del nou cicle de la Xarxa d'Intercanvi de Coneixement organitzat per la Direcció General de Priotecció Civil des del juny de 2021. En aquesta primera sessió del cicle, que se centrarà en la gestió de la post emergència des del món local, s'han tractat les ajudes estatals derivades de situacions d'emergència i les indemnitzacions del Consorcio de Compensación de Seguros.

La temàtica del cicle respon a la demanda rebuda des del mateix món local, ja que és un àmbit propi de la protecció civil que, tot i que està recollit en diverses normatives, no està tan desenvolupat com altres aspectes de la gestió d'emergències.

En la sessió inaugural s'han analitzat quines ajudes hi ha davant les situacions catastròfiques i d'emergències per als diversos afectats - unitats familiars, corporacions locals amb pocs recursos... - i també com s'han de tramitar aquests expedients, posant d'exemple l'Ajuntament de Granollers. Després, el Consorcio de Compensación de Seguros ha abordat aspectes com la cobertura asseguradora o l'abast de les cobertures de riscos extraordinaris i del peritatge, entre d'altres. També s'ha analitzat la darrera declaració de zona afectada greument per una emergència de Protecció Civil, que es va aprovar en un Acord de Ministres del passat 27 de juny, i quina és la situació específica a Catalunya.

Així, es vol donar suport als municipis catalans en l'àmbit de les subvencions i ajudes econòmiques que es poden demanar quan pateixen una emergència, quines són les administracions que les ofereixen i quins són els procediments, terminis i requisits per sol·licitar-les.

Les dues pròximes sessions abordaran els aspectes de recuperació de l'emergència des del punt de vista col·lectiu, els mecanismes d'atenció a la població i els processos d'empoderament per enfortir el teixit social que permeti una recuperació més ràpida i profunda entorn al concepte de resiliència.

Les ponències han anat a càrrec de la cap de la Unitat de Protecció Civil de la Delegació del Govern a Catalunya, Carmen Raposo; del Delegat Territorial a Catalunya del Consorcio de Compensación de Seguros, Alejandro Luján, i de la tècnica de Protecció Civil de l’Ajuntament de Granollers, Cinta Salvany.

Les sessions de la Xarxa d'Intercanvi de Coneixement es van crear el 2021 pel Servei d'Implantació de la Subdirecció de Programes de Protecció Civil per disposar d'un espai d'intercanvi de coneixements dins l'àmbit de la protecció civil i de les emergències en el món local i la mateixa Direcció General de Protecció Civil. El primer cicle, centrat en el coneixement de les característiques, necessitats i pautes d'intervenció amb els col·lectius més vulnerables en situacions d'emergència, va tenir molt bona acollida especialment en el món local.