Rubí commemorarà l'1-O amb la unitat sobiranista com a bandera

Entitats i partits han organitzat un vespre d'activitats per la vigília de l'1 d'octubre

La Plataforma 1 d'octubre commemorarà el cinquè aniversari del referèndum
La Plataforma 1 d'octubre commemorarà el cinquè aniversari del referèndum | Marta Casas
27 de setembre del 2022
Actualitzat el 30 de setembre a les 9:10h
La Plataforma 1 d'octubre de Rubí, conformada per totes les entitats i partits sobiranistes, commemorarà aquest cap de setmana el cinquè aniversari de la celebració del referèndum d'autodeterminació amb la unitat com a bandera. Així ho ha manifestat Martí Pujol, president d'Òmnium Rubí i portaveu de la plataforma, que creu que el cas de Rubí és "exemplar" per la "unitat entre les entitats, entre els partits i entre els partits i les entitats".

Així, Òmnium, l'ANC, el CDR, el Consell Local per la República, Junts, ERC i l'AUP han treballat en una jornada d'activitats per al pròxim 30 de setembre, vigília de l'1-O, que arrencarà a les 20.30h a la plaça de la Nova Estació, rebatejada com a Plaça 1 d'octubre. Com cada any, el primer acte serà substituir la placa malmesa.

A la mateixa plaça es llegirà un manifest unitari pactat entre les entitats i els partits, que llegirà Maria José Munuera, presidenta de l'Associació de Veïns del Pinar i una actuació del cantautor rubinenc Joan Antoni Tort. Després, es farà la marxa de torxes que Òmnium acostuma a organitzar per la Pre-Diada, però que enguany s'ha traslladat a la vigília de l'1 d'octubre.

La marxa acabarà al solar del Centre Democràtic Republicà, a la plaça del Doctor Guardiet, on es farà una botifarrada per recaptar fons per als represaliats de Rubí, com ara Francesc Sutrias o el d'un noi a qui demanen tres anys de presó per una "detenció arbitrària" en les manifestacions de protesta contra la inhabilitació del president Quim Torra.

Finalment, l'acte el tancaran alguns testimonis de l'1-O, persones que van participar en la provisió d'urnes o l'obertura de col·legis.