Diverses accions per lluitar contra la pobresa energètica al Vallès Occidental

La Comissió Tècnica Comarcal reclama a la Generalitat el desplegament de la Llei 24/2015

La Comissió Tècnica Comarcal aborda la problemàtica de la pobresa energètica
La Comissió Tècnica Comarcal aborda la problemàtica de la pobresa energètica | Consell Comarcal del Vallès Occidental
Redacció
28 de març del 2019
Aquest matí s'ha reunit la Comissió Tècnica Comarcal en Vulnerabilitat Energètica del Vallès Occidental, formada pels municipis de Rubí, Badia, Barberà, Castellar, Cerdanyola, Montcada, Ripollet, Sabadell, Sant Cugat i Terrassa.

La trobada ha servit per fer un balanç de les principals línies de treball que s'estan duent a terme des dels municipis i models d'intervenció possibles.

La presidenta de la Comissió Informativa de Benestar Social, Educació i Qualitat de vida del Consell Comarcal i Regidora de l'Ajuntament de Sentmenat, Montserrat Rueda, ha destacat la importància d'aquesta Taula política comarcal per consensuar acords amb les companyies energètiques, i també per al compliment de la Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.

El passat 17 de gener, el Ple del Consell Comarcal va aprovar el Pla Comarcal de Gestió Energètica Social del Vallès Occidental 2019-2022, un pla que té com a missió promoure mesures proactives per fer front a les situacions de vulnerabilitat energètica, així com pal·liar les dificutats econòmiques de les llars de la comarca i establir les bases d'una estratègia compartida de les administracions del territori.

En la reunió de la comissió, s'han tractat diversos punts i s'ha arribat a alguns acords.

En primer lloc, la necessitat d'arribar a acords entre municipis per tal de coordinar-se en l'aplicació de la llei 24/2015, així com en l'obligació de tots els consistoris de lluitar contra les pràctiques abusives de les companyies energètiques a través dels mitjans de comunicació.

Entre els acords, se sol·licitarà una reunió amb la Direcció General d'Indústria i Energia (DGIE) per tal de proposar una potència mínima gratuïta a 2,3kw i un bo social per trams segons la renda per a persones vulnerables, i negociar un protocol amb les distribuïdores energètiques per aturar els talls.

També es demanarà una reunió amb la Generalitat de Catalunya per tal d'exigir el desplegament de la llei 24/2015, tractar reglamentacions i possibles sancions a les companyies, i una reconversió dels recursos econòmics que actualment es destinen a pagar factures a les energètiques per tal que es puguin invertir en la creació de serveis d'atenció especialitzada i projectes tècnics per afavorir la ciutadania.

Una de les conclusions de la trobada ha estat la importància de promoure els serveis d’Atenció especialitzada en Gestió energètica social.Aquest model ja s’està implementant a municipis de la comarca com Barberà del Vallès, Rubí o Terrassa.