Rubí anima a sumar-se a Grans Nexes, el projecte per fer front a la solitud no volguda de la gent gran

La prova pilot de la iniciativa s'ha posat en marxa als barris del Centre i Les Torres

Una persona gran caminant per l'entorn de la Riera
Una persona gran caminant per l'entorn de la Riera | Aj. Rubí
Redacció
13 de desembre del 2022
Actualitzat a les 18:24h
Rubí ha impulsat una xarxa d'acompanyament a la gent gran per fer front a la solidud no volguda d'aquestes persones, Grans Nexes, que s'estructura a través de persones, entitats i comerços voluntaris que detectaran possibles situacions d'aïllament social, i en funció del cas i amb l'ajuda dels Serveis Socials, desenvoluparan accions de vinculació al territori i la comunitat. 

Quan una persona gran entra al circuit de Grans Nexes, es farà un seguiment telefònic de cada cas, atenent la seva solitud i promovent un vincle amb una persona voluntària que facilitarà la seva incorporació a la xarxa social de la ciutat. Així, el desplegament de la xarxa comença per buscar la complicitat de comerços i entitats dels barris del Centre i Les Torres, que són les dues zones on s'ha instaurat la prova pilot. Així, comerciants i entitats rebran una formació per tal de detectar si una persona gran necessita suport o ajuda i com actuar. 

Així mateix, les persones que detectin un cas de solitud no volguda poden contactar amb el projecte a través del correu electrònic gransnexes@ajrubi.cat o el telèfon 637 831 092, mentre que les persones que vulguin ser voluntàries s'hi poden oferir a través de la Borsa de Voluntariat municipal.

El projecte Grans Nexes neix de la mà del Consell Consultiu de la Gent Gran i en el marc del Pla estratègic en l'àmbit de les persones grans 2019-2022, que planifica les polítiques d'envelliment actiu i saludable per donar resposta a les necessitats del col·lectiu de la gent gran, que representa un 16% de la població de Rubí.

Des de 2019, Rubí forma part de la Xarxa de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans, impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l’objectiu de generar entorns i serveis que promoguin i facilitin un envelliment actiu i saludable.