Les propostes ciutadanes per modificar urbanísticament l'entorn de Pich Aguilera

Usos econòmics i residencials, propostes de nous equipaments - però no un Ajuntament centralitzat - i aturar la modificació fins que s'iniciïn els treballs del POUM, les idees recollides a la plataforma Participa Rubí

L'Ajuntament vol modificar el planejament urbà a l'entorn de Pich Aguilera
L'Ajuntament vol modificar el planejament urbà a l'entorn de Pich Aguilera | Localpres
29 de desembre del 2022
Aquest dimecres s'ha tancat el termini de participació per redactar una modificació del Pla General d'Ordenació a l'entorn de la fàbrica Pich Aguilera; un espai on el govern municipal ha projectat el futur edifici de l'Ajuntament centralitzat, com es recull en el Pla d'Equipaments 2022-2030aprovat al ple del mes de desembre.

Fins aquest dimecres, dia en què s'acabava el termini per fer aportacions, set usuaris de la plataforma de participació ciutadana hi han dit la seva.

La primera idea és que es creï un hub tecnològic d'oficines, similar al que hi ha a Can Sant Joan, facilitant "nous llocs de treball, menys contaminació, apostar per l'I+D+I i transformar la ciutat en més sostenible i menys industrialitzada". La proposta també demana crear parcs, millorar l'entorn de la Riera i lloguers socials, i suggereix que "juntament a una nova estació donaria una millor visió de Rubí".

En una línia similar s'expressa un altre usuari, que demana que s'afavoreixi la presència de sectors econòmics amb més valor (oficines, centres d'investigació, TIC...) per diversificar l'economia de la ciutat i donar-li més centralitat, i combinar-la amb oferta residencial. A més, proposa que es prioritzi la vianització de la zona per crear espais dinàmics que cohesionin el projecte amb l'entorn "socialment i arquitectònicament", ressaltar patrimoni com el Castell i el Pont de Can Claverí i, a més, conservar part de l'arquitectura industrial present.

Altres usuaris donen idees sobre possibles equipaments: un nou pavelló esportiu, una piscina o un parc amb equipaments esportius, per una banda; un museu d'història industrial, per una altra, i uns nous jutjats "agrupats en un sol recinte amb millors instal·lacions que els que hi ha actualment", sales polivalents per a associacions, on fer tallers i oferir serveis, i un aparcament públic. Aquesta tercera proposta també demana expressament que no es faci més habitatge: "caldria abans un debat obert del model de creixement de la ciutat on encara hi ha mancances de serveis importants a atendre". 

Finalment, hi ha dos usuaris que demanen que no es tramiti aquesta modificació, i que es faci en el marc de la redacció del nou POUM. Una persona recorda que el terreny, actualment, és industrial i "en cap cas s'hauria de requalificar per habitatge", sinó que la definició i l'ús s'haurien de definir en la redacció del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Així, "caldria esperar a la seva aprovació i no fer cap actuació puntual sense abans tenir definit el model de ciutat", i escoltar la veu dels ciutadans del barri.
 
Un altre usuari diu pràcticament el mateix: demana l'aturada d'aquesta tramitació fins a l'inici de la redacció del POUM i alerta que amb aquestes modificacions puntuals "es poden provocar canvis molt substancials pel que fa al teixit industrial de Rubí i també al barri de la Plana del Castell, sense tenir en compte quina ciutat volem".

Modificacions del PGO obertes a consulta pública prèvia
La consulta pública prèvia a la modificació d'aquest àmbit ja ha acabat el seu termini, amb set propostes, i també la del PERI 10.2.1 que va rebre tres aportacions ciutadanes. Així, resten dos processos participatius oberts: un, a l'entorn del polígon de Can Sant Joan, on s'hi poden fer fins al pròxim 10 de gener; i un altre a l'àmbit entre les carreteres de Terrassa i Sabadell, on es podrà participar fins al 28 de febrer.