La tèrbola història del camp de golf de Can Sant Joan

Vicenç Rabadán (AUP) explica a una setantena de persones tot el que ha passat al gran espai ubicat entre Rubí i Sant Cugat des dels anys 90

El camp de golf de Can Sant Joan
El camp de golf de Can Sant Joan | Marta Casas
01 d'abril del 2019
Actualitzat el 02 d'abril a les 11:14h


L’Alternativa d’Unitat Popular ha organitzat aquest dissabte una passejada pel camp de golf de Can Sant Joan, amb l’objectiu de donar a conèixer la història d’aquest gran espai de més de 80 hectàrees que actualment es troba abandonat i tancat per ordre judicial, i on la formació proposa que s'hi faci un gran parc interurbà.
 
El periodista Vicenç Rabadán, membre de l'AUP, ha estat l’encarregat d’explicar tot el que ha passat en aquest camp de golf, ubicat en terrenys que son propietat de l’Incasòl.

La història comença el 1991, quan es decideix destinar una part dels terrenys destinats a un Polígon d'Activitats Econòmiques a fer-hi un camp de golf. L'Incasòl va expropiar part d'aquests terrenys i es va quedar amb 101 hectàrees, de les quals 80,8 es van destinar al camp. El camp havia d'estar fet el 1992, però no es va inaugurar fins el 1993, i encara sense estar del tot complert.

Tampoc no es va complir el compromís de canalitzar l'aigua del reg des de la depuradora de Les Fonts, ni el manteniment del camí de Can Tiraïres; ni tampoc es van complir altres promeses com les activitats de promoció a les escoles - van durar un any i escaig - ni la reforestació de les parts de bosc que s'havien eliminat, ni el parc agrari de Rubí, que s'havia d'ubicar entre Can Sant Joan i Ca n'Oriol.

Una història plena d'incompliments per part dels organismes públics i que va trobar l'única oposició, als anys 90, de la Coordinadora d'Urbanisme Ciutadà, a més del grup municipal d'Esquerra Republicana i d'un regidor del grup dels socialistes, que aleshores formaven part del govern d'ICV, que va trencar la disciplina de vot del seu partit i va votar en contra del projecte d'ampliació.

Actualment, el camp de golf està abandonat perquè l'empresa Puro Campo, que va comprar els drets d'explotació a Metropolitan Golf Barcelona, i que actualment es troba en fallida econòmica. Les instal·lacions estan abandonades i en clara decadència.

La proposta que hi ha actualment sobre la taula per part de l'AUP i de la CUP de Sant Cugat ha estat aprovada pels dos consistoris. A diferència de Rubí, però, el govern de Sant Cugat va introduir una esmena a la moció per iniciar les converses un cop expiri el conveni actual, que dura més enllà del 2060.