Rubí ha sentit un terratrèmol de 4,2 amb epicentre a l'Alt Urgell

El terratrèmol s'ha deixat sentir a diversos punts de la geografia catalana

Mapa d'intensitat percebuda del terratrèmol
Mapa d'intensitat percebuda del terratrèmol | Institut Cartogràfic de Catalunya
NacióDigital
03 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:13h
Un terratrèmol de magnitud 4,2 en l'escala Richter s'ha registrat aquest dimecres, a dos quarts de sis de la tarda, amb epicentre prop a Ribera d'Urgellet (Alt Urgell). L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha situa el punt central del sisme en un triangle format pels municipis d’Alins, Farrera i la Guingueta i Jou. 

El moviment s'ha fet notar arreu de Catalunya, incloent-hi el litoral barceloní. Fins ara no es coneixen danys materials o personals, però Protecció Civil ha activat el pla Sismicat. El terratrèmol s'ha captat en punts tant distants del seu epicentre com Tarragona, el Maresme, Andorra, o Lleida.

A Rubí, algunes persones han manifestat haver sentit una tremolor, i algunes ho han expressat a través de les seves xarxes socials i pel grup de Facebook Tú no eres de Rubí si no...

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) indica que el terratrèmol ha estat “àmpliament percebut” a gran part de Catalunya, i que ha estat seguit de “nombroses rèpliques” de magnitud inferior.

També estableix un mapa de percepció del sisme amb una primera zona, a l’Alt Urgell, on ha estat fortament percebut, una segona, a les comarques de l’entorn, on ha estat percebut parcialment, i una tercera, ja arribant a l’àmbit metropolità i a les comarques del nord del Camp de Tarragona, del nord de Ponent i de l’oest de les comarques gironines, on ha estat poc percebut.

D'altra banda, el telèfon 112 ha rebut més d'una trentena de trucades informant de la percepció d'aquest sisme.

Fa poc més de dos anys, al febrer del 2017, ja es van registrar dos moviments sísmics a la zona, entre els termes municipals de les Valls d'Aguilar i Ribera d'Urgellet.

El punt exacte

L'IGCC ha situat l'hipocentre del sisme als 42,34 graus de latitud nord i 1,32 graus de longitud est, i a una profunditat d'un quilòmetre, i a les 17:29:36h. El Centre Sismològic Europeu-Mediterrani (CSEM), l'ha situat als 42,34º N i 1,31º E, a 2 quilometres de profunditat i a les 17:29:53.5h. 

El Sistema d'Informació Sísmica dels Pirineus -en què participen les administracions catalana, espanyola i francesa- considera que el sisme ha comportat un risc "molt lleuger" de desperfectes en el perímetre més proper a epicentre, i veu d'absència de risc fora d'aquesta zona. L'organisme ha donat inicialment una magnitud de 4,3 al moviment sísmic.