La CGT presenta una demanda al contenciós administratiu pel nomenament de la cap de Recursos Humans

La secció sindical no ha trobat resposta a les peticions fetes el passat 29 de gener

L'Ajuntament de Rubí
L'Ajuntament de Rubí | RubiTV.cat
Redacció
08 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:47h
La secció sindical de la CGT a l'Ajuntament de Rubí ha anunciat que ha presentat un recurs contenciós contra l'assignació de funcions de cap de Recursos Humans a María Ascensión Díaz.

El sindicat ja va denunciar el mes de gener que aquest nomenament s'havia fet de manera irregular, el mateix dia que ho va fer l'AUP; i les reaccions per part de la resta de grups municipals no es van fer esperar, així com la resposta per part de l'Ajuntament.

La secció sindical va demanar la revocació de Díaz el passat 29 de gener, però segons denuncia, no ha rebut cap resposta per part de la direcció de Serveis Centrals ni del regidor responsable de Recursos Humans, i per això han decidit presentar aquesta demanda al contenciós administratiu.

La CGT ha reiterat la seva preocupació perquè la cap de Recursos Humans estigui imputada en la peça 31 del cas Mercuri, relacionada amb accions de tractes de favor, en un moment en què la plantilla municipal "es troba immersa en un complicat procés de consolidació".

La cronologia dels fets

Segons explica la secció sindical, l'actual cap de Recursos Humans, va accedir a l'Ajuntament de Rubí l'1 de novembre de 2018 per ocupar, mitjançant una comissió de serveis, un lloc de tècnica mitja de recursos humans. La comissió de serveis havia de ser d'un any de durada prorrogable a un any més, i es va produir després que el Consorci de Residus del Vallès Occidental l'autoritzés.

L'1 d'octubre de 2018 va marxar, abans del previst, el cap de Recursos Humans de l'Ajuntament, i l'alcaldia va atorgar les seves funcions a Díaz, "malgrat que aquesta no accedit a l'administració pública amb els estudis que li ho permetrien", assegura la CGT. A més, diuen, "en assumir les noves funcions deixa de fer aquelles per les quals se li concedeix la comissió de serveis", i aquestes passen a ser desenvolupades per una altra persona contractada per fer un treball que no respon a cap vacant de la Relació de Llocs de Treball vigent.

Segons denuncia la CGT, l'alcaldessa de Rubí va sol·licitar al Consorci de Residus que l'autoritzés a prorrogar un any més la comissió de serveis de Díaz, però va obviar que desenvoluparia funcions addicionals de tècnica superior com a cap de Recursos Humans. Així, el Consorci va concedir la pròrroga per fer les tasques de tècnica mitja de Recursos Humans, "quan Díaz ja feia gairebé un mes que desenvolupava altres funcions". En el decret del regidor de Recursos Humans emès el 5 de novembre, a més, també constaria la pròrroga de la comissió de serveis com a tècnica mitja, segons explica la CGT.

És el 30 de novembre quan s'aprova, per decret d'alcaldia, que Díaz desenvolupi les funcions de cap de Recursos Huamans amb efectes retroactius des del dia 1 d'octubre de 2018. Aquesta aprovació s'argumenta "per motius d'urgència i excepcionalitat", diu la GET, que creu que amb aquests motius es busca "emmascarar una situació fraudulenta en la forma en què Díaz accedeix, amb un increment substancial de sou, al lloc de treball de cap de Recursos Humans on desenvolupa funcions per les quals no disposa de la titulació adequada ni de l'autorització preceptiva".

Segons la secció sindical, si s'hagués demanat una nova comissió de serveis per ocupar aquest lloc de treball - el de cap de Recursos Humans, que és un tècnic superior - no s'hauria pogut autoritzar Díaz per ocupar-lo.

Per altra banda, la CGT entén que "en cap cas es pot esgrimir una necessitat urgent la provisió d'una plaça de tècnica superior associada al lloc de treball de cap de Recursos Humans": aquesta plaça es va publicar fa 3 anys al BOPB dins de l'Oferta Pública d'Ocupació, i durant tot aquest temps s'hauria pogut convocar el concurs-oposició que hauria permès l'ocupació legal i definitiva d'aquest lloc. Per contra, diu la secció sindical, "l'Ajuntament de Rubí ha optat per assignar 'a dit' en aquest temps a les tres persones que han ocupat el lloc de forma provisional, amb períodes llargs sense que ningú l'ocupés".

En aquest sentit, l'Oferta Pública d'Ocupació que es va publicar el desembre de 2018 incorporava tres places de tècnics superiors associats a llocs de treball relacionats amb els serveis de Secretaria General i Serveis Jurídics; llocs que ja han estat cobrerts pels procediments reglamentaris. "Urgència solucionada en poc més de 2 mesos", ironitza la CGT.

Respecte a la resposta de l'Ajuntament a la qüestió de l'assignació de funcions a Maria Ascensión Díaz, la CGT considera que és un argument "fal·laç" que des de la Regidoria de Recursos Humans es digui que el que s'ha fet és una "encomana de funcions" i no una comissió de serveis. Segons explica el sindicat, "legalment les encomanes de funcions tenen un termini no superior als 6 mesos, fet que hauria impedit que s'anés més enllà de l'1 de març, i en cap cas fins la provisió temporal o definitiva d'aquest lloc o la finalització de la comissió de serveis el 31 d'octubre".