Habitatge

Cinc entitats presenten una moció per forçar l'ampliació del parc públic d'habitatge a Rubí

Albert Casado: "L'Ajuntament ha de posar totes les eines al seu abast, i la resta d'administracions també s'hi han d'implicar"

per Marta Casas , 26 de novembre de 2018 a les 08:32 |
Representants de les entitats i els partits presenten la moció | Marta Casas
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Sindicat del Lloguer de Rubí, ASAV, ARSI, la PAHC i Rubí Solidari han presentat la moció que portaran al Ple del proper dijous, 29 de novembre, per forçar l'ampliació del parc públic d'habitatge. Formalment, la moció la presentaran al Ple els grups municipals de l'AUP i ICV.

Segons dades de la pròpia moció i tal com ha explicat el portaveu del Sindicat del Loguer, Alberto Casado, l'any 2018 Rubí va ser la ciutat on més va pujar el lloguer, un 20%, i es van patir a la nostra ciutat més de 250 desnonaments; 200 dels quals en pisos on tenien contractes de lloguer. En el text també denuncien que, tot i que segons la llei 18/2007, del dret a l'habitatge, una ciutat de més de 5.000 habitatges hauria de comptar amb un 15% d'habitatge social; a Rubí només n'hi ha un 1,5%.

Casado ha explicat que «ens trobem en una nova bombolla immobiliària, amb la qual cosa els fons d'inversió estan comprant edificis sencers, cosa que comporta que la gent se n'estigui anant de les ciutats i no pugui fer arrels i desenvolupar la seva vida com ha fet fins ara». Fa poques setmanes el Sindicat del Lloguer ja va reunir-se amb veïns de Sant Jordi Park afectats per aquest problema.

«Volem que la gent sigui protagonista de la ciutat, volem viure prop de les nostres famílies i portar els nostres fills a les mateixes escoles», ha afegit Casado.

La moció inclou tres acords: destinar un 30% de totes les noves construccions i rehabilitacions a vivenda social i en forma de lloguer, una mesura que reclament que sigui permanent; que es realitzi un estudi sobre la situació dels habitatges a Rubí i obligar que es rehabilitin els que no estan en un bon estat i es mobilitzin els 4.428 pisos buits que hi ha a la nostra ciutat; i crear un equip de seguiment de totes les propostes i que cada any es publiqui què s'està fent.

Segons Casado, «hi ha una dada curiosa a Rubí, i és que si sumem l'1,5% dels pisos que ja són de lloguer social i els 4.428 que estan buits, ja tindríem un 15% que la llei demana».

La moció també demana que es faci adquisició de terreny per construir habitatge social, ja que recentment - fa cosa d'un any - uns terrenys que eren de l'INCASÒL i que estaven destinats a habitatge es van vendre a La Llave de Oro, segons ha explicat Carlos Aguila, un dels portaveus del Sindicat del Lloguer de Rubí.

El text es presenta a nivell municipal en tractar-se de l'administració més propera, per tal que l'Ajuntament posi totes les eines que té al seu abast - negar llicències d'obres o sancionar les entitats bancàries amb pisos buits - però les entitats que presenten la moció entenen que tant la Generalitat com l'administració estatal s'hi haurien d'implicar.

 

Participació