Rodamons Rubí denuncia el desinterès de l'Ajuntament per responsabilitzar-se dels animals abandonats

La protectora d'animials demana que es reformi la llei local sobre la protecció i la tinença responsable d'animals i que es tingui en compte la seva feina

Rodamons Rubí acull més de 300 animals abandonats l'any
Rodamons Rubí acull més de 300 animals abandonats l'any | RUBITV
15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:44h

Rodamons és una entitat sense ànim de lucre a Rubí que des de fa 12 anys s'encarrega d'acollir animals i gestionar els processos sanitaris i d'adopció d'aquests felins.

L'associació acull una mitjana de 300 animals abandonats l'any i en dona en adopció uns 200. A banda de la xarxa de cases d'acollida, disposen de gairebé 40 colònies felines on els grups de gats urbans que viuen en comunitat són esterilitzats i disposen d'aliment. Són al voltant de 40 voluntaris que s'encarreguen del manteniment de tots aquests animals, gràcies a les quotes dels socis i a la col·laboració de diversos centres de Rubí, Terrassa i Sant Cugat. Ells faciliten tots els tràmits sanitaris i burocràtics necessaris perquè els gats visquin en condicions dignes fins que els adopti una nova família o els acullin fins a la seva mort. 

La coordinadora de Rodamons, Luisa Pellejero, ha explicat que "l'abandonament dels gats és constant perquè són animals molt silenciosos. Ningú se n'adona quan s'abandona un gat, però ells es queden en estat de xoc i te'ls trobes al carrer demanen braços, en perill. Són com infants o discapacitats intel·lectuals perquè són igual d'innocents i de vulnerables". 

En aquest sentit, segons Rodamons, a Rubí, igual que a la resta de l'estat espanyol, l'abandonament dels gats està molt més normalitzat que el de gossos. Tot i això, l'associació també ha servit d'ajuda a gossos i altres animals. 

Davant d'aquesta situació, i després de 12 anys treballant "sense cap reconeixement", Rodamons denuncia el desinterès de l'Ajuntament de Rubí per assumir la responsabilitat d'aquests animals: "moltes vegades hem anat amb un animal ferit i la policia local no s'ha volgut responsabilitzar de l'animal". De fet, l'Ajuntament de Rubí té un contracte amb l'empresa Sir Can, els encarregats de l'acollida i l'adopció d'aquests animals, però des de Rodamons asseguren que l'administració se'n desentén i "som nosaltres els que estem assumint pràcticament tot el que passa amb els gats de Rubí".

Pellejero ha explicat que fa dos anys van demanar a l'Ajuntament uns cartells per les colònies de gats del carrer per demanar a la ciutadania respecte a aquests espais i als animals que s'hi troben, així com un terreny per fer un centre d'acollida de gats, però encara segueixen esperant que tot això sigui una realitat: "aquesta és la desídia de la gestió d'un Ajuntament".

A més, una de les principals preocupacions de Rodamons, és que fins al moment, les atencions sanitàries d'aquests animals les assumia un centre veterinari de la ciutat, però en els darrers mesos se'ls ha comunicat que a partir d'ara totes les esterilitzacions es realitzaran a l'hospital de Sir Can, situat a Sitges, ja que el contracte així ho estableix: "Algú sap el que és un gat a l'Ajuntament? Algú sap l'estrès al qual se'ls sometrà i el que patiran aquests animals?".

Des de l'entitat demanen que es reformi la llei local sobre la protecció i la tinença responsable d'animals i que es tingui en compte la seva feina: "Som la prova que amb petits espais es pot fer una bona gestió". També esperen que, a un mes de les eleccions municipals, els diferents partits polítics es reuneixin amb l'associació per saber que és el que està passant i que incloguin propostes per millorar la vida dels animals de Rubí.

Rodamons Rubí recorda que el proper 23 d'abril, amb motiu de la diada de Sant Jordi, instal·laran quatre parades al centre de Rubí on vendran roses i llibres de segona mà per recaptar diners per tal de seguir ajudant a tots aquests animals. A banda d'això, tothom qui vulgui col·laborar ho pot fer tant com a voluntari, adoptant o com a soci.