Rubí ret homenatge a la II República en un acte marcat pel record als presos polítics i Neus Català

Diversos partits i entitats de Rubí han participat de dos actes entorn al 14 d'abril

Acte de commemoració de la segona República espanyola a Rubí
Acte de commemoració de la segona República espanyola a Rubí | RubiTV.cat
16 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:23h


Un any més, Rubí ha commemorat l'aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola, que es va proclamar el 14 d'abril de 1931, ara fa 88 anys. Amb motiu d'aquesta celebració, la plaça la República de la Plana de Can Bertran ha acollit dos actes.

El mateix diumenge 14 d'abril, dia de la II República, EUiA va organitzar una trobada que va comptar amb la presència de més d'una trentena de persones, entre les quals Juan Martínez, l'històric militant del PSUC i ara d'EUiA que va patir la persecució, la repressió, la presó i la tortura de la dictadura franquista durant els anys 50. El 1971 es va haver d'exiliar a París i no va tornar fins l'any a 1976.

L'acte va comptar amb parlaments per part de membres d'EUiA i del mateix Juan Martínez, i amb un breu repertori de cançons del també lluitador contra el franquisme Pepe "El chino", i va acabar amb un petit vermut.

D'altra banda, entitats republicanes i formacions polítiques de la ciutat s'han trobat l'endemà del 14 d'abril per fer un nou homenatge. Al voltant d'una quarantena de persones han participat en l'ofrena floral i han escoltat els parlaments de representants d'En Comú Podem, PSC, ERC, Jovent Republicà, Junts per Rubí, Rubí Republicana - Primàries Catalunya i Òmnium Cultural. 

Els dos actes de commemoració han estat marcats per la mort de Neus Català, última dona catalana supervivent dels camps de concentració nazis, i per la llibertat dels presos i exiliats polítics. A més, alguns dels representants també han instat a treballar per aconseguir la independència de Catalunya.