Neix Apparella't, la primera aplicació per trobar parella lingüística en català

Els governs català, balear i valencià uneixen forces amb la Plataforma per la Llengua per aconseguir difusió, inclusió i arrelament de la llengua de manera lúdica

L'aplicació Apparella't ja està disponible.
L'aplicació Apparella't ja està disponible. | ND
NacióDigital
20 d'abril del 2019
La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest dimecres Apparella’t, la primera aplicació per trobar parella lingüística amb qui practicar català. Aquesta nova iniciativa de la ONG del català pretén fer més lúdic i àgil trobar una persona amb qui aprendre o a qui ensenyar la llengua utilitzant les noves tecnologies. El funcionament és com el de qualsevol altra aplicació mòbil, l’usuari ha d'enregistrar-se afegint dades de situació geogràfica i disponibilitat horària, i el sistema li localitza aprenents o ensenyants amb les mateixes circumstàncies. L’objectiu és internacionalitzar-la per a què en qualsevol racó del món es puguin crear parelles d’intercanvi de llengua i cultura catalana.

La consellera de cultura balear, Fanny Tur, ha assegurat que els governs català, balear i valencià tenen la mateixa "obligació" de defensar un patrimoni comú i un llegat del que afirma no tenir "cap complex" de fer-ho. Tanmateix, la consellera ha reconegut que el català és una part "essencial" de les Illes Balears perquè és el "vehicle" pel qual s’ha transmès la tradició oral, entre d’altres.

La vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, ha explicat que a través d’aquest nou projecte s'aconseguiran molts dels objectius que porten anys perseguint: la "difusió, la inclusió social del la llengua i l’arrelament de persones de fora", que volen aprendre el català i accedir-hi a la societat. La vicepresidenta ha assegurat que és molt important que els tres governs donin suport a la iniciativa perquè forma part de "tot el domini lingüístic". Així mateix, ha afegit que la creació no hagués estat possible sense els més de 200 mecenes i els 19.000 socis de l'entitat. 

Per la seva part, la directora general de política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, ha dit que la voluntat d'estendre la llengua és una "prioritat", i ha explicat que el projecte que ha fet Plataforma per la Llengua encaixa molt amb el programa de voluntariat que va començar a Cornellà l’any 2002 i que ja ha creat més de 130.000 parelles lingüístiques.