ERC és per primera vegada el partit que presenta més llistes a les municipals

Els republicans concorreran amb 807 candidatures i arrabassen, només per set municipis, un lideratge que sempre havia estat en mans de l'espai convergent

Elsa Artadi i Ernest Maragall, en una imatge d'arxiu
Elsa Artadi i Ernest Maragall, en una imatge d'arxiu | ACN
Oriol March / Sara González
24 d'abril del 2019
ERC supera per primera vegada l'espai de l'antiga Convergència en la presentació de llistes a les eleccions municipals que se celebraran el 26 de maig. Els republicans, segons han fet públic aquest dimecres, tindran candidatura a 807 localitats catalanes. Pel que fa a Junts per Catalunya (JxCat), la marca electoral que fa servir el PDECat, ha presentat 800 candidatures a municipis, una xifra que inclou les destinades a entitats municipals descentralitzades (EMD). Això suposa una caiguda respecte les eleccions del 2015, en les quals CiU -va ser l'última vegada que la federació va tenir presència a les urnes- va concórrer a 858 pobles i 47 EMD. La xifra total, per tant, era de 905.

Fonts de JxCat assenyalen a NacióDigital que la xifra de 800 encara té un caràcter provisional, perquè s'està en "període d'esmenes". En el cas dels republicans, la xifra de 807 llistes suposa un increment notable, perquè fa quatre anys en van aconseguir 715 arreu del territori. Comptant les EMD, el total arribava a les 730 candidatures. Aquesta xifra ja els havia permès superar àmpliament el PSC, que es va quedar amb 525.

"ERC està augmentant cada quatre anys de forma significativa la seva presència i arribem a un màxim històric. Hi ha candidatures d'altres organitzacions que estan fent el camí invers"

Aquest dimecres, l'alcaldable de Barcelona, Ernest Maragall ha tret pit de la xifra de candidatures presentades per ERC. "Podem dir amb més orgull que mai que ERC és la primera organització del país en capacitat de representació", ha assegurat. Ha concretat que les llistes a 807 municipis suposa arribar al 99% de la població de Catalunya i comptar amb més de 12.000 integrants a les llistes. "ERC està augmentant cada quatre anys de forma significativa la seva presència i arribem a un màxim històric. Hi ha candidatures d'altres organitzacions que estan fent el camí invers", ha deixat anar Maragall.

Preguntat per quines són les candidatures que, segons ell, estan patint un retrocés de representació, Maragall s'ha limitat a dir que no pretenen "posar el dit a l'ull" de ningú, simplement subratllar que ERC està "al capdavant de forma explícita". L'alcaldable republicà sí que ha explicitat que considera que el seu partit està en condicions de superar Junts per Catalunya en nombre d'alcaldies.