Rubí es marca com a objectiu reciclar el 60% dels residus generats abans del 2025

Durant el 2018, a la ciutat es va recollir de manera selectiva el 37% dels residus, el que suposa quatre punts més que el 2017

Evolució de l'objectiu del Pla Local de Residus Municipals
Evolució de l'objectiu del Pla Local de Residus Municipals | Ajuntament de Rubí
Redacció
25 d'abril del 2019
Actualitzat el 26 d'abril a les 17:29h
Aquest dimecres s'ha donat a conèixer el Pla Local de Residus Municipals 2019-2025 als diferents grups municipals, un document que aglutina un total de 46 accions emmarcades en quatre grans eixos: prevenció de residus i consum responsable, reutilització i preparació per a la reutilització, gestió de residus municipals i reciclatge, i aspectes transversals. 

Es tracta d'un pla que pretén fer un pas endavant en la prevenció i la gestió dels residus municipals. Al Pla es defineixen els objectius que es volen assolir com a ciutat l'any 2025, en la línia del que també marquen el PRECAT20 (Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya) i el PREVOC (Pla de Gestió de Residus i Recursos del Vallès Occidental).

Així doncs, Rubí s'ha marcat com a objectiu que, l'any 2025, a la ciutat es recicli el 60% dels residus generats. Es tracta d'una pas més respecte als objectius fixats per la Unió Europea, que estableixen que l'any 2020 s'haurien de reciclar el 50% de les deixalles. Aquesta xifra pot ser una realitat tenint en compte que, a Rubí, l'any 2018 es van recollir de manera selectiva el 37% dels residus, uns resultats exitosos que s'han aconseguit gràcies a la participació del conjunt de la ciutadania. Així, la ciutat ha passat d'estar per sota del 30% l'any 2016, augmentant quatre punts la taxa respecte al 2017, quan es va recollir el 33,26% dels residus.

Amb tot això, es vol potenciar la visió dels residus com a recursos, reduir la generació de residus mitjançant l'impuls de la prevenció i la reutilització i fomentar la transparència i la sostenibilitat econòmica en la gestió dels residus. També vol cercar la participació activa i la corresponsabilitat entre la ciutadania, entitats i el teixit comercial a favor de la protecció del medi ambient, la reducció dels impactes associats a la gestió dels residus i a l'ús responsable dels recursos. 

El Pla ha partit d'una diagnosi inicial, que ha permès conèixer el context i, a la vegada, posar en comú la informació del punt de partida: què s'ha realitzat en matèria de prevenció i de promoció de les recollides selectives en els darrers anys, l'evolució de la generació i de la recuperació dels residus municipals, els costos econòmics i ambientals i els àmbits de generació d'aquests residus. 

Paral·lelament, s'ha buscat la implicació activa de la ciutadania en la definició i execució d'aquest pla, gràcies a les aportacions de tots els agents involucrats en la generació dels residus municipals: ciutadania, xarxa comercial, centres escolars, teixit associatiu i administració.

Després d'una primera enquesta ciutadana, de diferents tallers sectorials i enquestes sobre la gestió dels residus municipals a 160 empreses i 153 comerços de la ciutat, el procés participatiu ha culminat amb un qüestionari ciutadà, adreçat a tots els rubinencs i rubinenques majors de 16 anys.