eleccions municipals 2019

MAPA ERC i JxCat lideren les candidatures municipals al Vallès

ERC i JxCat, amb 23, són els que més presència tenen, seguits del PSC amb 22 i Cs amb 20

per NacióDigital, 25 d'abril de 2019 a les 11:30 |
Les paperetes d'ERC i JxCat seran les que estaran més presents entre els col·legis electorals del Vallès Occidental als comicis municipals del proper 26 de maig. 23 candidatures d'ambdues formacions i 22 del PSC, aquest podi el tanca Cs amb 20. Per darrere queden el PP amb 16, En Comú Podem amb 15 i la CUP amb 14. Vox estarà present amb nou candidatures, Podemos amb sis i tanca Primàries amb cinc. 

Quantes candidatures ha presentat cada partit a les eleccions municipals? Aquest acostuma a ser un bon termòmetre de com poden anar els resultats -per bé que sempre hi ha llistes confeccionades sense implantació al territori i que després obtenen pocs vots- i, en pràcticament totes les eleccions de les darreres dècades, l'espai convergent era el que havia aconseguit situar-se per davant en aquest rànquing. Tot i això, aquesta tendència s'ha trencat aquest cop.


 
Els partits encara es troben en període d'al·legacions, per aconseguir esgarrapar les darreres llistes pendents de tancar, i per tant el recompte és encara provisional -es poden comunicar irregularitats fins al dia 26-, però aquest dimecres els butlletins oficials provincials ja han fet públic el primer llistat. El definitiu es proclamarà el dia 29 i es publicarà l'endemà.

En tot cas, la variació dels partits és la següent:

ERC: Els republicans se situen com la candidatura que presenta més candidatures, creixent de 715 a 807 (sense comptar entitats municipals descentralitzades). És la que més en presenta, en solitari, a 16 comarques.

JxCat: En té validades, per ara, 771, per sota de les 858 que CiU va confeccionar el 2015. És, però, la llista que més n'ha fet, en solitari, a 15 comarques.


PSC: Pràcticament repeteix el nombre de llistes fetes, amb 525, tan sols tres menys que el 2015. En tot cas, és el partit que n'ha fet més a dues comarques.

PP: Els populars són els que cauen més en aquest rànquing, ja que passen de les 525 llistes a menys de la meitat, només 230.

Cs: Per contra, el partit d'Albert Rivera és el que més creix, de 90 a 204, tot i que no supera el PP.

CUP: L'ascens dels anticapitalistes és més progressiu, passant de 163 a 191. Ja superen els comuns en la classificació.

Comuns: Les llistes vinculades als comuns baixen de 221 a 147. Tot i això, a banda, s'han confeccionat 52 més properes a Podem.

Finalment, Vox serà present a les meses de 45 municipis, quatre més dels que trobaran paperetes de Primàries.
 

 

Participació