Una protesta reclama a Espanya deixar de vendre armes a l'Aràbia Saudita per acabar la guerra al Iemen

Un 80% de la població del país de l'Orient Mitjà, de 30 milions, depenen d'ajuda humanitària

La pancarta que reclama el final de la guerra al Iemen
La pancarta que reclama el final de la guerra al Iemen | Carla Serra
Redacció
26 d'abril del 2019
Una concentració a les portes de l'Ajuntament de Rubí, celebrada aquest dijous i convocada per Rubí per la Pau, ha reclamat a Espanya que deixi de vendre armes a l'Aràbia Saudita, un dels bàndols a la Guerra del Iemen, com a principi per acabar aquest conflicte armat. "L'Estat espanyol és el setè país exportador del món i el 2017 va exportar per valor de més de 4.600 milions d'euros", ha explicat la membre de FundiPau, Lourdes Vergés. 

Unes xifres que, com ha admès, "és complicat que es renunciï, però s'ha de crear una sensibilitat" entre la societat perquè arribi el canvi. Vergés ha assegurat que la venda d'armes a Aràbia Saudita "contradiu la pròpia llei espanyola", perquè no es pot fer negoci amb països "amb risc de cometre abusos contra els drets humans i el dret internacional humanitari". 

La responsable d'Oxfam Intermón, Júlia Serramitjana, ha definit que la guerra com "la més greu del món", perquè té un 80% de la població -30 milions de persones- depenent de l'ajuda humanitària. "No hi ha vies visibles de finalització", ha manifestat i ha suggerit que un primer pas seria deixar de vendre armes. 

Serramitjana ha alertat que la pobresa del país anterior al combat, s'hi ha de sumar la "destrucció de infraestructures d'aigua", amb la qual cosa està fent que malalties com el còlera i la diftèria es disparin. En el primer cas, ha apuntat "s'està a punt de batre un rècord" de persones amb aquesta patologia i ha recordat que hi ha tres milions de persones que s'han quedat sense casa.