La UAB defensa que fa dies que ha esborrat les pintades «partidistes» del campus de Bellaterra

L'associació S'ha Acabat ha denunciat el centre a la Fiscalia Superior de Catalunya per «desobediència»

La zona de la UAB on hi havia pintades, repintada
La zona de la UAB on hi havia pintades, repintada | UAB
Redacció
26 d'abril del 2019
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) assegura que ja fa dies que ha esborrat les pintades que es podrien considerar partidistes del campus de Bellaterra, a Cerdanyola del Vallès. El centre ho ha assenyalat a NacióSabadell, després que aquest dijous l'entitat S'ha Acabat ha presentat una denúncia a Fiscalia en considerar que mantenir pintades independentistes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) pot constituir un delicte de "desobediència". El passat 11 d'abril la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona en va ordenar la retirada durant el període electoral.

Així, la universitat ha repintat els espais on s'havien fet pintades en referència a alguna tendència política, on hi havia llaços grocs, o fins i tot on es va fer un gran mural en blanc i negre amb la figura d'Oriol Junqueras, a la plaça Cívica. No obstant, l'associació fa referència a pintades com la que hi ha a la mateixa plaça on s'hi llegeix el lema "independència, socialisme i feminisme", i on entre altres hi ha dibuixada una bandera estelada i una de soviètica.
 

La pintada de Junqueras a la UAB, ara ja esborrada.


El centre, però, apunta que aquesta pintada és antiga i que no s'ha fet en la proximitat de la campanya electoral. A més, destaquen que després de repintar els espais on s'havien fet pintades, es va enviar un requeriment a la Junta Electoral concretament per aquesta pintada, donat que dubten que tingui una vinculació directa amb l'ordre dictada.

S'ha Acabat, però, consideren que la permanència de símbols i pintades independentistes no només suposen un "trencament de la necessària neutralitat de les administracions en període electoral, sinó que també una burla a l'administració electoral". Així, justifica la denúncia després de presentar cinc escrits sobre aquest assumpte a la JEP de Barcelona i la Junta Electoral de Zona (JEZ) de Sabadell: "Hem presentat la denúncia perquè la neutralitat de les administracions és un principi democràtic bàsic que, per desgràcia, no és respectat a Catalunya ni tan sols en període electoral, la qual cosa implica una fallida de l'Estat de Dret que ha de ser denunciada". 

L'organització ha admès que desconeix quin va ser el termini que es va donar perquè es retiressin, tanmateix "no és raonable" que continuïn aquestes pintades i símbols "partidistes" 13 dies després d'haver estat ordenada la seva retirada i "a només tres dies del final de la campanya que justifica l'ordre". No ha descartat que hi hagi "altre tipus penals".

S'ha Acabat, organitzadors de l'acte amb Álvarez de Toledo

Aquesta entitat és la que va organitzar l'acte del passat 11 d'abril al campus vallesà, que duia per títol 'Davant els nacionalismes i populismes, Europa! i que va comptar amb la presència, entre d'altres, de la candidata al Congrés del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, i el candidat a l'alcaldia de Barcelona dels populars, Josep Bou. Una cita que va acabar amb tensió i la presència dels Mossos d'Esquadra per permetre la realització de l'activitat. 

Les imatges d'Álvarez de Toledo i d'altres dirigents a empentes entre els estudiants per intentar accedir a la sala de Cinema de la UAB es va fer virals. La UAB va emetre un comunicat lamentant la "instrumentalització ideològica" de la universitat i es van veure escenes de tensió, així com una salutació feixista quan la policia ja havia creat un cordó entre les dues parts.