Rubí acull aquest cap de setmana la 22a Trobada Nacional dels Tres Tombs

La ciutat ha estat designada Capital dels Tres Tombs 2019

Carruatges i genets desfilant per celebrar els Tres Tombs
Carruatges i genets desfilant per celebrar els Tres Tombs | Juanma Peláez
Redacció
30 d'abril del 2019

Enguany, la ciutat de Rubí ha estat designada Capital dels Tres Tombs 2019 per la Federació Catalana dels Tres Tombs, coincidint amb la 160a edició de la festivitat local de Sant Antoni Abat. Això vol dir que és el municipi que va donar el tret de sortida d’aquesta tradició pagesa a nivell català i que tancarà la celebració. Per tant, aquesta edició dels Tres Tombs ha canviat la seva data habitual ─generalment se celebra a finals de gener─ i s'ha traslladat al proper cap de setmana. 

Els actes festius s'iniciaran el divendres a les 20 h, amb la tradicional eucaristia en honor de Sant Antoni Abat a l'església de Sant Pere. Dissabte a les 8.45 h, tindrà lloc la plantada de la bandera a l'Ajuntament, amb la participació del bandererer Manel Acebedo i les cordonistes Maria Josep Boix i Sandra Martínez. A partir de les 18 h, es durà a terme la recepció de banderes a la carpa instal·lada a la plaça del Doctor Guardiet i s'iniciarà una cercavila des del carrer Doctor Robert fins a l'Ajuntament, on es farà la tradicional recepció a càrrec de les autoritats municipals. A les 22.45 h, tindrà lloc el concert i ball de societat a la carpa de Doctor Guardiet, a càrrec de l'Orquestra Selvatana. 

La tradicional rua de diumenge s’espera que sigui la més multitudinària, ja que es preveu la participació de més d’una norantena de municipis associats de la Federació. Precisament per facilitar la logística dels participants, en aquesta ocasió l’inici i final del recorregut tindran lloc a la masia de Can Serra, igual que l’esmorzar del traginer. Amb aquest esmorzar arrencarà la programació de la celebració de diumenge, a les 8 h, i a les 11.30 h, sortirà la rua dels Tres Tombs que comptarà amb un centenar de carros i carruatges, més de 300 cavalls, egües i mules i al voltant de 800 traginers i tragineres. Des de l'avinguda de La Llana, recorrerà diversos carrers de la ciutat fins a arribar a la plaça de Catalunya, punt en què tindrà lloc la benedicció dels animals. A continuació hi haurà un dinar de germanor a Can Serra, a les 15 h, i a les 19 h, el concert Tres dives i tres tenors la plaça Doctor Guardiet conclourà la programació.

Afectacions amb motiu de la rua

Com a conseqüència de l'alta participació prevista a la rua dels Tres Tombs, diumenge hi haurà diversos carrers afectats pel recorregut que es limitaran al trànsit a partir de les 11 h i fins a les 15 h aproximadament. A banda d'això, però, la zona de la Llana, lloc de sortida de la desfilada, es veurà afectada gairebé tot el dia. Des de les 6 h i fins ben entrada la tarda, quedaran tallades les següents vies:

- Passeig de la Riera des del pont del carrer de Cadmo fins al carrer del Pont de Can Calverí
- Avinguda de La Llana des del pont de CAn Claverí fins a la plaça de la Verneda
- Carrer del Torrent del Manà
- Carrer de Can Serra
- Carrer del Pont de Can Claverí des de l'avinguda de La Llana fins a l'antic camí de Sant Muç. Als altres trams d'aquesta via, quedarà habilitat un carril de circulació sentit Terrassa per facilitar l'accés i sortida del pavelló de La Llana.