eleccions municipals 2019

Consulteu si us ha tocat ser en una mesa electoral pel 26-M a Rubí

L'elecció com a membre implica la participació obligatòria i no es pot renunciar a formar-ne part si no és per una causa plenament justificada i acceptada per la Junta Electoral de Zona

per Redacció , 30 d'abril de 2019 a les 16:00 |
El sorteig s'ha fet aquest dilluns. | Arxiu
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimarts al matí s'ha fet el sorteig públic per ser membre de mesa a les eleccions municipals que se celebraran el diumenge 26-M  en un ple extraordinari. El sorteig ha determinat les 1.530 persones amb dret a vot que seran candidates a formar part de les meses electorals: 255 presidents i vocals titulars, 510 presidents i vocals suplents i 765 persones de reserva.

A cadascuna de les 85 meses electorals que es constituiran a Rubí corresponen nou persones (un president titular i dos suplents; 1 primer vocal titular i dos suplents; i un segon vocal titular i dos suplents), de les quals el dia de les eleccions se n’hi hauran de quedar tres: un president i dos vocals. La persona que exerceixi la presidència ha de tenir el títol de batxillerat, FP2 o superior. 


Els nomenaments es notificaran en un termini de tres dies a partir d'aquest dimarts. Juntament amb la notificació, se'ls lliurarà un manual d'instruccions on s'explica amb detall el funcionament de la jornada electoral i les serves competències com a presidents o vocals. Si alguna persona nomenada té una causa justificada i documentada que li impedeixi d’acceptar el càrrec, disposarà d’un termini de set dies des de la notificació per al·legar davant la Junta Electoral de Zona.

Les persones que ho desitgin poden consular aquí si han estat escollides com a integrants d'alguna mesa. Per fer la consulta, que només té valor informatiu, cal introduir el número de DNI o Targeta de residència sense lletra. 


Com és habitual, el consistori oferirà una sessió informativa per als membres de mesa uns dies abans dels comicis. 

Membres de mesa: una obligació amb certes excepcions

Un cop s’ha estat designat membre d’una mesa, no s’hi pot renunciar sense un motiu clar i evident. Així, els presidents, vocals i suplents que no vagin al col·legi electoral assignat incorreran en pena de presó, que pot anar dels tres mesos a un any, o multa de sis a 24 mesos. No obstant, sempre hi ha marge per a les al·legacions, que caldrà presentar-les davant la Junta Electoral de Zona, sempre amb una causa justificada i documentada per la qual no poden ser aquell dia a la mesa.

La Junta haurà de resoldre aquestes al·legacions en un termini de cinc dies. Si es dona el cas que els designats no poden exercir el càrrec passat aquest termini, caldrà avisar amb un termini anterior a les 72 hores a la Junta. En casos més extrems, ja sigui per fets immediats o per causes sobrevingudes, es té marge fins una hora abans de la constitució de les meses.

Però no tothom pot evitar ser membre d’una mesa. D’entrada, poden aconseguir-ho les persones majors de 65 anys, que tinguin alguna discapacitat, la incapacitat permanent absoluta o la gran invalidesa. En el llistat també hi figura la incapacitat temporal per al treball, embarassades a partir dels sis mesos o dones en període de baixa per maternitat, estar internat en un centre penitenciari o en un hospital psiquiàtric.

A banda d’aquestes circumstàncies, també es pot optar a evitar les meses si es pateixen lesions o malalties físiques o psíquiques que impedeixin exercir les funcions de membre d'una mesa electoral. També la situació de risc durant l'embaràs durant els primers sis mesos compta, així com la previsió d’una intervenció quirúrgica o de proves clíniques rellevants en el dia de la votació, els dies abans o el següent. Formar part d’una comunitats religioses amb règim de clausura o amb idearis contraris, o haver-se mudat a una altra comunitat autònoma també són alguns dels possibles arguments.

Pel que fa a la situació familiar, també es detalles certes excepcions. Així, una mare en període de lactància i fins que el nadó compleixi nou mesos pot quedar exempta, així com haver de tenir cura de manera continuada de menors de vuit anys o de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial. Tenir un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que per raons d'edat, accident o malaltia, no pugui valer-se per si mateix també es consideren criteris que justificarien l’exempció.

Pel que fa als membres de la mesa, la Seguretat Social els protegeix davant qualsevol situació que es pugui experimentar durant la jornada electoral. De la mateixa manera, comptaran amb una dieta que serà de 62,61 euros.

25 col·legis electorals i 85 meses a Rubí

Podran votar les persones que tinguin la ciutadania espanyola i que siguin majors d'edat inscrits al cens electoral. Per a aquesta ocasió, la ciutat tindrà 25 col·legis electorals, 42 seccions i 85 meses, els mateixos que a les recents eleccions generals de diumenge passat.

 

Participació