VÍDEO El cuiner Marc Ribes escombra cap a casa i s'inventa l'«olla vallesana»

La rivalitat entre Terrassa i Sabadell ha estat ben present durat el programa de "Cuines" de TV3

30 d'abril del 2019

El programa Cuines de TV3 d'aquest dimarts ha proposat la recepta de l'"olla vallesana", una escudella però amb productes típics del Vallès. Així ho ha explicat el cuiner terrassenc, Marc Ribas, qui ha reconegut que s'ha inventat el nom d'"olla vallesana" per la quantitat de productes del Vallès (Sentmenat, Caldes, Gallecs, Castellar, Llerona o Sabadell) i en concret, de Terrassa, que porta. 

Malgrat que la xirivia no és un producte vallesà, Ribas ha assegurat que és al Vallès on hi ha "les millors xirivies del món". L'"olla vallesana" també porta calçot. Ha sigut aleshores quan l'eterna rivalitat entre Terrassa i Sabadell ha arribat al programa. Ribas ha explicat que a l'escut de Sabadell hi ha una ceba grillada que "seria un calçot sense calçar", un motiu més per defensar la identitat vallesana del plat. 

Un altre dels productes que inclou l'olla és la mongeta del ganxet, típica també del Vallès. En concret, la que s'ha fet servir al programa l'han portat des de Llerona (Vallès Oriental). La col de paperina, una varietat de la col, se suma als productes vallesans que incorpora l'escudella. I fins i tot l'os de pernil de gla que ha incorporat al caldo té una relació amb el Vallès, ja que l'ha comprat a una empresa de Terrassa que té pernils a Còrdova.

I si encara no n'hi havia prou, la botifarra de músic i la terregada. Dues botifarres 100% terrassenques. D'una banda, la botifarra de músic, és una botifarra que porta fruita seca i està feta amb vi dolç com a homenatge al Festival de Jazz de Terrassa. De l'altra, la terregada, una botifarra elaborada amb menuts de porc, ceba, tomàquet, all, ametlla, vi ranci, sal i pebre negre. Finalment els fideus són provinents de Caldes de Montbui i Ribas ha acabat dient "Visca el Vallès però Terrassa més".