El Monestir de Sant Cugat rep 1,1 milions d'euros per evitar accidents com el de Notre Dame

En els propers mesos es restaurarà el cimbori i la façana sud i es construirà una porta d'emergència a la part posterior del claustre

El Monestir de Sant Cugat
El Monestir de Sant Cugat | ACN
Redacció
01 de maig del 2019
Amb l'objectiu d'evitar que es produeixi un accident com el de la catedral de Notre Dame de París, Sant Cugat disposa de de fa anys d'un programa de manteniment i preservació del Monestir de la ciutat. Es tracta d'un protocol compartit amb la Diputació de Barcelona i el Govern, i que fins ara ha suposat una inversió d'1,1 milions d'euros. Així ho ha explicat l'alcaldessa del municipi, Carmela Fortuny, que ha indicat que ja s'han destinat 463.410 euros per restaurar elements de la casa abacial, la muralla, i l'església.

Destaquen l'arranjament de les campanes i subjeccions del campanar o la reparació de la portalada. En els propers dos mesos s'iniciarà una segona fase -valorada en 714.039 euros- que inclourà la rehabilitació del cimbori i de la façana sud, la construcció d'una porta d'emergència i la reparació del rellotge del segle XVII.

Fortuny ha explicat que el Monestir és "el monument més preuat" de la població i ha assenyalat que l'obligació de l'executiu local és "assegurar la seva preservació i introduir mesures perquè no pugui succeir el que ha passat a París". En aquest sentit ha remarcat que els informes tècnics certifiquen que "s'està seguint el bon camí". 
 

El claustre del Monestir de Sant Cugat Foto: ACN


Es tracta d'un element declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i ha recordat que l'any 2018 el Monestir va passar a ser propietat de la ciutat. "D'aquesta forma és més senzill incloure en els pressupostos la partida necessària per garantir el seu manteniment", indica la batlle que assegura que en els darrers anys s'ha fet un gran esforç per recuperar els treballs de rehabilitació i establir sinèrgies amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona per finançar aquests treballs. 

La previsió és que en els propers dos mesos s'iniciï una segona fase, per valor de 714.039 euros, que implicaran la rehabilitació del cimbori i de la façana sud, la construcció d'una porta d'emergència a la part posterior del claustre o la restauració de les cobertes de l'ala nord de l'església. També està previst una actuació per restaurar la part de ferro i els mecanismes del rellotge del Monestir de Sant Cugat. 

A més, la Diputació ha presentat un avantprojecte per restaurar les muralles de la zona est del conjunt monàstic.