Activat el nou Protocol per a l'abordatge de la violència masclista

El text amplia els àmbits de la violència i especifica les actuacions dels serveis municipals en cas que sigui de parella, familiar, laboral i social i comunitari

Assetjament sexual
Assetjament sexual | Adrià Costa
Redacció
03 de maig del 2019
Actualitzat a les 10:38h
El nou Protocol municipal per a l'abordatge de la violència masclista ja està en marxa. Es tracta d'un document que vol regular la resposta de l'administració local en situacions de violència envers les dones.

Aquesta eina trenca amb el caràcter assistencialista de la Llei Orgànica 1/2004 i aborda la violència masclista des del punt de vista dels drets de les dones per garantir la seva autonomia i llibertat tal com estableix la Llei 5/2008. Prenent de referència la definició d'aquesta llei, la violència masclista és la que s'exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, i que inclou amenaces, intimidacions i coaccions, tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l'àmbit públic com en el privat. 

El text redefineix el concepte de violència i n'amplia els àmbits (parella, familiar, laboral i social i comunitari); incorpora diferents nivells d'intervenció (sensibilització, prevenció, detecció, atenció i recuperació), defineix les situacions d'urgència a través de la valoració amb eines objectives, concreta la funció de cada Servei municipal i el seu rol específic en casos de violència masclista, estableix un llenguatge comú entre els i les professionals i especifica l'actuació a efectuar en cada àmbit. El document és un protocol marc que coordina els diferents serveis municipals implicats en casos de violència masclista (Serveis Socials, cossos de seguretat, centres educatius, serveis sanitaris, entre d'altres) i en garanteix l'eficàcia.

El protocol també estableix actuacions específiques respecte a la infància maltractada i en presumpta situació de desemparament, per a les persones grans, en cas de violència filio parental, en l'àmbit laboral i en l'àmbit social o comunitari.

Per a l'elaboració d'aquest text, el Servei d'Igualtat de l'Ajuntament ha treballat amb una comissió tècnica integrada pel Servei d'Informació i Atenció a les Dones, els cossos de seguretat dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local, Serveis Socials, els serveis sanitaris, l'Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència del Vallès Occidental, el Servei de Joventut municipal, el Servei d'Educació municipal i el Departament d'Educació , el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç, el Servei Tècnic de Punt de Trobada, el Servei de Teleassistència ATENPRO, el Col·legi d'Advocats de Terrassa i el Servei de Primera Acollida municipal.