Albert Sans rep l'homenatge de l'Ajuntament

El coreògraf rubinenc del “Ball de Gitanes”, que es va estrenar ara fa 50 anys, ha signat aquest divendres el Llibre d’Honor del consistori

Albert Sans, amb l’alcaldessa i el regidor de Cultura
Albert Sans, amb l’alcaldessa i el regidor de Cultura | Localpres
Redacció
06 de maig del 2019
L'exdirector artístic de l'Esbart Dansaire de Rubí, Albert Sans, ha rebut l'homenatge de l'Ajuntament. El coreògraf ha estat convidat a signar el Llibre d’Honor del consistori i ha rebut una placa commemorativa del 50è aniversari de l’estrena de la coreografia del Ball de Gitanes, creada per rubinenc.

El text escrit per Sans al Llibre d'Honor deixa clara la seva gran estima cap a Rubí, de la qual sempre s'ha sentit orgullós i la inspiració que significa per a ell aquesta ciutat. A més, el coreògraf també destaca que la seva feina a l'Esbart Dansaire li ha permès "donar a conèixer el nostre municipi en altres terres" i ha afegit: "Tot el que he fet no ha estat per tenir cap reconeixement, sinó perquè ho sento i ho estimo".

Per altra banda, l'Alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha expressat a Sans l'agraïment de tota la ciutat i l'honor que representa, i ha recordat que la coreografia del Ball de Gitanes és un motiu d'orgull per al municipi, com la resta de les tasques artístiques de l'Albert Sans i de l'Esbart Dansaire de Rubí.

L’actual coreografia del Ball de Gitanes, que adapta una peça tradicional festiva, es va representar per primer cop al Teatre de la Faràndula de Sabadell el 19 de març de 1970. Sans va prendre aquesta mostra del folklore mediterrani i, a partir d’una feina de documentació històrica, la va convertir en un espectacle apte per als escenaris. 

Mig segle després, el Ball de Gitanes de Rubí és tot un emblema de l’Esbart Dansaire que s’ha ballat a països de tot el món i que en la seva versió més popular, les Gitanes al Carrer de la Festa Major, s’ha convertit en tot un esdeveniment de ciutat.