Els doctorands universitaris de la UAB criden a la vaga el proper 28 de maig

Reclamen millores de les condicions laborals que recull l'Estatut de Personal Investigador en Formació, aprovat pel govern espanyol

L'assemblea de d'investigadors predoctorals a les portes de l'edifici del Rectorat
L'assemblea de d'investigadors predoctorals a les portes de l'edifici del Rectorat | CGT UAB
Redacció
09 de maig del 2019
Els doctorands de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han anunciat que convocaran vaga el 28 de maig per reclamar millores laborals. La convocatòria la formalitzarà CGT en els propers dies. De moment s'ha discutit a la UAB però els impulsors de la reivindicació treballen per fer-la extensible a la resta d'universitats.

Reclamen que s'apliquin les millores que estipula l'Estatut de Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat a principis de març pel govern espanyol. Entre d'altres, reconeix el personal predoctoral com a treballador i estableix que el temps que dura una baixa no es computa en la durada del contracte. Són millores que, segons diuen, l'equip directiu de la universitat a hores d'ara encara no aplica.

Els afectats, que fan extensiva la crida de vaga al Personal Docent Investigador (PDI), denuncien "la inoperància, l'obstruccionisme i els xantatges" de l'equip gestor de la UAB. En una assemblea de treballadors predoctorals, que ha tingut lloc aquest a la plaça del Rectorat de l'Autònoma, "s'ha tornat a posar de manifest" que les "tènues millores" que preveu l'EPIF "continuen sense aplicar-se". 

Els doctorands han considerat "urgent" que s'apliqui i han denunciat que les Universitats ho intenten "dilatar" demanant informes jurídics "que no estaran exempts de les interpretacions que després en voldran fer". Per això exigeixen l'aplicació "immediata" de la "llei vigent" tot subratllant que "és de mínims".

L'EPIF reconeix el personal predoctoral com a treballador i estableix que el temps que dura una baixa no es computa en la durada del contracte. També fixa un salari mínim gradual, de 16.127 euros el primer any a 21.533 el quart. A més, preveu una pròrroga automàtica de fins a quatre anys.