Jaume Buscallà: «La prioritat a Rubí és gaudir d’un servei d’atenció primària digne»

El candidat de Junts per Rubí a l'alcaldia respon les preguntes fetes pels lectors a Rubitv.cat

Jaume Buscallà, candidat a l'alcaldia de Junts per Rubí
Jaume Buscallà, candidat a l'alcaldia de Junts per Rubí | Cedida
Redacció
16 de maig del 2019
Actualitzat a les 11:22h
Dies enrere el diari Rubitv.cat va publicar la notícia Candidat, tinc una pregunta per a vostè. La intenció era que els lectors del diari fessin pregutnes als diferents candidats i candidates que es presenten el pròxim 26-M a les eleccions municipals de Rubí. En tot aquest temps, ens han arribat algunes qüestions que els veïns i veïnes han considerat d'interès i nosaltres hem fet de corretja transmissora i els hem traslladat les preguntes.

La sèrie d'entrevistes continua amb les respostes del candidat de Junts per Rubí (JxR), Jaume Buscallà.

- ​Quines son les vostres accions previstes per tal col.laborar a impulsar la independència?

És evident que serà diferent si el nombre de regidors que defensem la República Catalana configurem una majoria, a si no és així. Les possibilitats per a transformar l’ajuntament en una institució que treballi en aquesta línia varien substancialment. Sigui com sigui, els nostres regidors s’adheriran als “Regidors per la República” impulsat per l’Associació de Municipis per la Independència, treballarem perquè l’Ajuntament en ple formi part de l’AMI, demanarem que s’adhereixi al consell de la República i que tingui més presència a les entitats municipalistes i al DIPLOCAT, mostrant alhora tot el recolzament i acompanyament a la Generalitat i Govern legítim. També fomentarem la implicació de la participació ciutadana oferint mecanismes per facilitar que tinguin força i lideratge, al contrari del que a fet l’ajuntament, que ha obviat sistemàticament els moviments socials i fins i tot ha ofert traves a totes les iniciatives.

- Quines propostes teniu en matèria de medi ambient?

Proposem treballar en dues línies. La de la preservació i difusió, i la de la sostenibilitat. Rubí te uns espais naturals de vegades poc coneguts i que cal preservar, treballarem amb els propietaris dels espais per afavorir la neteja de les seves superfícies, també afavorir que els pocs espais rurals existents siguin sostenibles econòmicament. Aprofitarem les oportunitats de que grans propietaris que ja han descartat la edificabilitat a les seves parcel·les  acordin passar les propietats a mans de l’ajuntament, creant un nou parc natural a les Valls de Sant Muç. Pel que fa a la sostenibilitat engegarem entre d’altres una mesura per afavorir el vehicle elèctric, bonificant l’adquisició per part d’empresaris i autònoms d’aquests vehicles a concessionaris de Rubí, augmentant també per aquests vehicles el temps d’estada a les zones d’aparcament rotatiu.

- Amb quins partits pactaríeu/entraríeu a govern/garantiríeu la governabilitat, i amb quins no?

Per la nostra formació el canvi polític al futur de la ciutat és prioritari. Treballarem perquè així sigui, fent valer la nostra representació. Tenir un bon nombre de regidors a l’oposició durat 4 anys i simplement esperar la propera oportunitat electoral per generar canvis com ha fet ERC, sense aprofitar la força que et dona tenir davant un govern municipal en minoria, és un mal símptoma per encapçalar un govern. Ara bé, si una governabilitat pel canvi passa per entendre’ns amb ells, farem els esforços necessaris.

- Quin posicionament teniu sobre l'Hospital de Rubí?

La prioritat a Rubí és gaudir d’un servei d’atenció primària digne i d’acord amb les necessitats d’una ciutat de 75.000, amb serveis d’urgències pediàtriques i serveis 24h. Un centre d’Urgències d’Atenció Primària. Si podem subsanar aquest dèficit, entenem que la proposta de ubicar un gran hospital públic a l’Hospital General, a menys d’un km de Rubí, seria just i sostenible. El més important ara en primera instància la creació d’un CUAP com dèiem.

- Què pensen fer per pal·liar i solucionar les terribles mancances a les urbanitzacions?

Les urbanitzacions han estat tradicionalment oblidades, això és una evidència. Pensem que per adequar els serveis i necessitats a les urbanitzacions no tant sols es tracte de dedicar-hi més recursos, si no fer-ho de forma racional, continuada, i ajustada a les característiques de cadascuna.

En general proposem tres accions concretes. D’una banda il·luminar tots els trams a les fosques del Camí d’Ullastrell. Entenem que és un gran eix de comunicació amb moltes de les urbanitzacions, on hi passen molts vehicles i fins i tot gent a peu. És indispensable. En segon lloc millorar el transport públic, més freqüències, marquesines i llum a les parades, i plantejar nous recorreguts que apropin les línies a nuclis habitats. Per acabar farem un canvi radical pel que fa al manteniment. Una gestió diferent tant amb calendaris com a intensitat, que optimitzi els recursos i no repliqui simplement els protocols que es fan al centre urbà.

- Què es pot fer des del futur Ajuntament de Rubí per evitar que els més joves abandonin la ciutat?

La mobilitat de la població jove te a veure sobretot amb dos factors, l’habitatge i l’ocupació. Pel que fa al primer aspecte, proposem augmentar el volum de habitatge de promoció publica. Farem que l’ajuntament faci us del dret de tanteig i retracte i compra preferent dels edificis acabats o inacabats en mans d’entitats financeres, i fins i tot la seva expropiació, tal i com concedeix la nova llei d’habitatge. Gran part dels habitatges passarien a regim de lloguer per a gent jove, i a més milloraríem la imatge de la ciutat.

Pel que fa a l’ocupació, volem que Rubí sigui una ciutat pionera en la FP dual, és a dir, que lideri tot el que te a veure amb la necessitat d’enllaçar centres formatius i empreses de la mateixa ciutat dedicant-hi els professional i processos  necessaris. D’aquesta manera afavorirem millor formació i llocs de treball sense haver de marxar de Rubí.

- De quina manera tenen pensada la participació ciutadana en les decisions que ha de prendre l'Ajuntament?

La participació ciutadana no és el model que l’ajuntament actual ha impulsat, és a dir, visitar periòdicament els barris i anotar les seves necessitats per seguidament resoldre-les sense atendre la globalitat. Cal trencar aquesta cultura política ja caduca de la relació de l’ajuntament amb la gent i les entitats de la ciutat. Pensem que tenir present les entitats i teixit associatiu alhora de prendre decisions és la via per aconseguir cohesió, participació i un sentiment de pertinença i treball conjunt. Per fer-ho cal fer participar-les des del moment en que es planifiquen agendes culturals, fins a involucrar-les en executar accions programades conjuntament. L’ajuntament ha d’entendre que les entitats fan la seva feina perquè estimen la ciutat, ho fan majoritàriament de forma voluntària, i no son un enemic amb el que cal simplement complir l’expedient de trobar-s’hi periòdicament.