Centenars de persones es manifesten a Can Rosés contra l'obertura d'un centre de menors

L'alcaldessa de Rubí ha assistit a l'acte i ha afirmat que "és una barbaritat posar un centre així aquí"

Centenars de persones s'han manifestat en contra de l'obertura del centre de menors
Centenars de persones s'han manifestat en contra de l'obertura del centre de menors | Carla Serra
14 de maig del 2019
Actualitzat el 15 de maig a les 7:25h
Centenars de persones s'han concentrat aquest dilluns al vespre a les portes de l'antic Hotel Terranova per manifestar-se contra l'obertura d'un centre d'acollida de menors estrangers no acompanyats (MENA) que la DGAIA vol traslladar de Sant Just Desvern a aquest espai de Rubí.

Va ser a finals de la setmana passada que els veïns del barri de Can Rosés es van assabentar d'aquesta iniciativa pels treballadors de les obres i es van posar en contacte amb l'alcaldessa Ana Maria Martínez per demanar-li explicacions. Aquesta va explicar que havia rebut una trucada en la qual se li va comunicar que s'instal·laria aquest centre i que ja s'estaven fent obres per adequar l'establiment. Així i tot, assegura que ella no n'estava al cas i va demanar al Govern català que aturessin les obres per tenir una reunió tècnica i política després de la campanya electoral. 

Des d'aquell moment, el veïnat s'ha mobilitzat contínuament en contra de la instal·lació d'aquest equipament a la zona i, fins i tot, han constituït la plataforma Stop Centre de Menors Rubí. Però a banda d'aquests, a la manifestació també s'hi han concentrat membres de Rubí Acull per donar suport a l'obertura del centre.
 

Rubí Acull a la manifestació. Foto: Carla Serra


A l'inici de la concentració s'han viscut uns moments de tensió entre un grup i l'altre quan els veïns en contra del centre han intentat fer fora els que es manifestaven a favor, però els Mossos d'Esquadra i la Policia Local s'han posat al mig per evitar confrontacions.

José Luis Carmona, portaveu de la Plataforma Stop Centre Menors Rubí, s'ha queixat de la manca d'informació per part de l'Ajuntament de Rubí i de la Generalitat de Catalunya i ha manifestat el seu descontentament amb l'obertura d'aquest centre a Rubí perquè "generarà inseguretat" i "la ciutat no està preparada socialment ni políticament per acollir aquests menors".

Per la seva banda, Núria Ribera, de Rubí Acull, ha explicat que també consideren que hi ha hagut una manca d'informació i una mala gestió de la situació, però des de Rubí Acull creuen que la solució passa per buscar la millor manera per acollir aquestes menors, en comptes de manifestar-se en contra amb "actituds racistes i feixistes". 

Durant la concentració, l'alcaldessa també ha volgut intervenir per posicionar-se al costat dels veïns i ha explicat que l'Ajuntament considera que "és una barbaritat posar un centre així aquí". Assegura que aquest establiment no és l'adequat i que no és aquesta la manera de fer-ho: "Rubí és una ciutat acollidora, però si la Generalitat hagués fet bé les coses els veïns no hagueren reaccionat així". A més, ha afirmat que "haurem de fer el que calgui" per a frenar l'obertura d'aquest centre.
 

L'alcaldessa de Rubí s'ha posicionat al costat dels manifestants. Foto: Carla Serra


L'acte també ha comptat amb la presència de membres de totes els partits polítics de la ciutat, excepte ERC, Vox i Junts per Rubí. 

Els manifestants han assegurat que seguiran fent concentracions a les 20 h a les portes de l'Hotel Terranova fins que no se'ls comuniqui l'aturada definitiva d'aquest centre.
 

Els veïns del barri s'han manifestat en contra de l'obertura del centre de menors Foto: Carla Serra

 

El centre de menors es vol instal·lar a l'antic Hotel Terranova Foto: Carla Serra