​Xavier Corbera (ERC): «Demanarem una auditoria per veure en quina situació es troba l'Ajuntament de Rubí»

El candidat republicà assegura que si governen analitzaran el consistori per “treure allò que pugui estar amagat”

Xavier Corbera, candidat a l'alcaldia d'ERC a Rubí.
Xavier Corbera, candidat a l'alcaldia d'ERC a Rubí. | Carla Serra.
Albert Segura / Carla Serra
17 de maig del 2019
Actualitzat el 18 de maig a la 13:31h

Esquerra Republicana de Catalunya ha confiat en Xavier Corbera (Barcelona, 1975) com a candidat a l’alcaldia de Rubí. Després d’assumir la responsabilitat de ser el portaveu del grup municipal al ple, que compta amb cinc regidors, ara agafa les regnes de la formació amb l’objectiu de desbancar el PSC de l’alcaldia.

- Quin balanç fa del mandat que tot just acabem?

- Ha sigut un mandat molt difícil per a la ciutat. Hem viscut diferents situacions greus, com la compra d’un trànsfuga, el tancament de programes de ràdio, un PSC que ha governat amb PP i Ciutadans, i tot això ha revertit en una incapacitat de fer front a les necessitats de ciutat que tenim. Aquestes necessitats són diferents i múltiples, i això ha condicionat molt poder tenir un hospital o les escoles que ens calen, així com posicionar-nos en un entorn tan competitiu com el que ens trobem. Això ens preocupa, i per això ERC afronta les eleccions amb un projecte molt clar de ciutat.

- L’alcaldessa Ana María Martínez (PSC), però, ha criticat en públic que l’oposició no ha fet massa feina.

- L’oposició, i concretament ERC, no hem parat de fer feina, hem presentat una infinitat de mocions. Els projecte de transformació de ciutat -l’illa de vianants- el va començar ERC, i gràcies a ERC s’ha pogut fer, i aquest és el gran projecte de transformació dels darrers quinze anys. També hem posat sobre la taula el parc de Ca n’Oriol, on l’Ajuntament no ha entomat i no ha entès el que volia la ciutadania, i ha malmès un projecte que revertia a tota la ciutat. El govern té tantes mancances que el que hem fet des de l’oposició es anar fent propostes, que malauradament han quedat en paper mullat.

- El ple ha acabat el mandat amb cinc regidors no adscrits.

- Malauradament, Rubí és coneguda per aquestes circumstàncies de transfuguisme. Una persona que venia de CiU, per 40.000 euros a mitja jornada, va passar a formar part del govern. El govern, a més, s’ha mantingut amb el suport del PP, que ha expulsat els seus regidors perquè els acusa d’embutxacar-se diners. I Ciutadans es va partir entre dos. La situació ha estat tan esperpèntica en aquests quatre anys que som un mal exemple arreu del país. Això comporta conseqüències, d’orgull ide  moral. Com pot ser que el govern d’esquerres, socialista i progressista, governi en aquesta situació?

- Aquest mandat no ha estat possible aprovar el nou POUM. Com l’afrontaran, si governen?

- Com fem amb tots els projectes: mirant-los de cara, i amb diàleg i responsabilitat. Ens juguem el planejament urbanístic de la ciutat de l futur, i caldrà arribar a consensos. Aquest mandat, aquesta situació ha depès de la voluntat dels dos regidors del PP, que com que no van assistir al ple, el POUM es va haver de retirar. Les coses s’han de fer bé. Si fa dos anys haguessin fet cas al que deia no només ERC, sinó l’oposició, avui tindríem pràcticament enllestit un POUM ben fet i un planejament que afrontés les necessitats urbanístiques de la ciutat.

- Quina és la seva aposta per millorar la gestió de ciutat des de l’Ajuntament?

- Transparència, voluntat de fer les coses ben fetes, responsabilitat i professionalitat. Ens hi juguem moltíssim. Nosaltres presentem una llista electoral amb els vuit primers candidats amb una trajectòria de vida i professional amb capacitació per fer front a aquests reptes i a les responsabilitats a l’Ajuntament. El primer que hem fet és explicar als treballadors de l’Ajuntament que han d’estar tranquils, que necessitem aire fresc i obrir les finestres. Són vint anys d’un projecte que està agonitzant, i ho estem veient aquests últims dies, i és una llàstima per a la ciutat. Tenim la possibilitat de fer entrar persones noves, idees noves i maneres diferents a les que hem viscut en aquest mandat.

- Com afrontaran la problemàtica amb els abocadors que hi ha a la ciutat?

- És una problemàtica que arrosseguem de fa anys, l’hem patit, i ERC ha procurat sempre ser al constat de la plataforma i ser al costat de l’Ajuntament en allò que fes falta per aturar els abocadors. Seguirem en aquest camí, és un problema de salut i salubritat per la ciutat, perquè es filtra al subsòl.

- En matèria de salut, quina és la necessitat que té Rubí, on no es disposa d’hospital?

- Som conscients, i el departament de Salut ens consta que també, que hi ha un dèficit d'infraestructures en qüestió sanitària. El que hem fet des de fa un any, i és el que haurien d’haver fet els màxims responsables de la ciutat, és anar picant les portes. Ens hem reunit tres cops amb el CatSalut per explicar i defensar les necessitats d’un hospital, tenir un CUAP que doni servei d’Urgències pediàtriques 24 hores al dia, i és la responsabilitat que ens pertoca. Durant vint anys, independentment del partit que ha governat la Generalitat, perquè ho ha fet el PSC, CiU i ERC, la ciutat no ha tingut la capacitat per incorporar aquests equipaments tan imprescindibles. Ara tenim l’opció, al marge del change.org que ha impulsat el regidor de Salut del PSC per demanar l’hospital, i aquesta és entomar la responsabilitat i anar on faci falta. Com que ERC té la responsabilitat en aquest departament, tindrem el compromís que la Generalitat aposti de manera decidida i com ens mereixem en aquest àmbit.

- On també hi té responsabilitats ERC és en el projecte de centre de menors migrats que es projecta a Rubí. Com valora la postura que l’Ajuntament ha mantingut en aquesta qüestió?

- Rubí és una ciutat acollidora, històricament ho ha estat, com quan hi va haver conflicte de Bòsnia. Som una ciutat que ha signat el protocol per l’acollida de refugiats, som ciutat amiga de la infància d’Unicef, i aquestes són qüestions sensibles, delicades. Pel bé d’aquests menors migrats que han patit el que no està escrit i que no ens podem ni imaginar, però sobretot pels veïns, el que cal és informació i tractar els problemes de cara. El que hagués estat mes lògic i sensat hagués estat tractar el tema amb responsabilitat. Qui té la informació és Alcaldia, i en lloc d’anar a atiar el foc, el que hagués hagut de fer és informar els veïns, calmar-los, donar dades que els centres que estan fent a tot Catalunya, allà on siguin, tenen les màximes garanties tant per als menors com per als veïns, i aquesta és la feina que entenem que han de fer els màxims responsables polítics de la ciutat i del país.

La situació actual del PSC, però, és de nerviosisme, perquè la ciutat es nota que demana un canvi, ho saben, i entenem que s’han equivocat molt, potser no de mala fe, en fer d’això una qüestió política i anar al lloc a incentivar una situació que pot ser complicada. És una manera de fer de tot el mandat, amagant problemes, no sent transparents. És el cas de la lona del Casino, que explicava que començàven les obres, i les obres no estan ni adjudicades. És una manera de fer de tot el mandat, que reverteix en com han tractat i com funciona l’Ajuntament. Això ha de canviar radicalment a la ciutat, no podem mirar cap un altre cantó. A més, no són tots els veïns, i hi ha gent de Vox que està atiant el foc, hi ha gent de la zona que estan a favor de l’acollida, però que han patit aquesta manca d’informació i se senten enganyats. Ho entenc perfectament, i cal màxima transparència sempre en tot.

- Quin paper ha de jugar Rubí en la consecució de la República catalana?

- En ciutats com Rubí és on guanyarem la República, ho guanyarem fent polítiques republicanes. Si ERC guanya a Rubí, una ciutat on podria semblar en el seu moment molt difícil, però que ara ha de ser una realitat, s’ha de poder fer polítiques destinades a les persones, al serveis públic, de manera professional i transparent, és la millor manera per explicar a la gent que les eines de la República són les que garanteixen el benestar i el futur de les persones. En ciutats com Rubí, hi tenim l’oportunitat d’explicar-ho, serem al costat de les institucions catalanes, del Govern, de la gent i de Rubí.

- Es veurien pactant amb el PSC?

- De cap manera. Aquest mandat ha estat molt esperpèntic, sobretot al final. Aquesta ciutat necessita un canvi, i això passa per un govern dels que avui som a l’oposició, liderat per ERC, i que el PSC, el PP, i Ciutadans vagin a l’oposició, i que durant uns anys deixin que la ciutat es regeneri i afronti un projecte de ciutat amb valentia, i amb voluntat de ser on la ciutat li pertoca.

- Si no ho aconsegueixen, quin paper assumirien a l’oposició?

- Aquesta és la situació que hem demostrat en els darrers anys, que la nostra tasca passa per treballar i fer de la ciutat, des del lloc que sigui, un lloc millor per a tothom. Ho hem fet des de l’oposició, sempre hem fet propostes de millora, n’hem fet moltes, hem ofert solucions al govern. Però estic convençudíssim, i es respira en l’ambient, que ERC guanyarà les eleccions i assumirà aquestes responsabilitats, perquè la ciutat mereix canviar i un nou horitzó més potent i valent per afrontar els reptes de cara.

- Quines línies vermelles es marquen?

- La transparència, el compromís amb projecte de ciutat, que no hi hagi en un govern de coalició voluntats partidistes, i a partir d’aquesta base, la ciutat no l’hem de fer a semblança d’ERC. Hem de fer que ciutadania la vulgui i la decideixi, amb la resta de formacions polítiques. Seria molt pretensiós dir que la ciutat serà com ERC la vol. La ciutat serà com ERC vol, però escoltant entitats, persones i partits polítics. Una de les primeres decisions serà demanar una auditoria per veure en quina situació es torba la casa. Hem d’aixecar catifes i treure allò que pugui estar amagat.