MAPA L'habitatge, el gran problema de les comarques barcelonines

Consulta en quines comarques aquesta és la temàtica que més marca la campanya i en quines és una qüestió secundària

Mapa comarcal de Catalunya, segona la intensitat de l'habitatge com a problemàtica.
Mapa comarcal de Catalunya, segona la intensitat de l'habitatge com a problemàtica.
NacióDigital
17 de maig del 2019
Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital, i desplegar-la. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, la puntuació sobre 10 que rep com a problemàtica aquesta temàtica i l'enllaç a la notícia específica sobre la comarca. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

L'habitatge és una de les principals problemàtiques del país, però es nota amb especial intensitat en les comarques barcelonines i gironines. En el cas del Barcelonès, l'emergència habitacional que viu la capital s'encomana a la resta de municipis, també al Baix Llobregat, on s'hi desplacen persones que treballen a Barcelona i no poden pagar permetre-s'hi un pis.

En el cas del Bages, la seva capital, Manresa, és el municipi de més de 10.000 habitants que té més densitat de pisos buits, la meitat dels quals requeririen intervencions per poder ser habitables. En el cas de l'Alt Penedès, els lloguers també s'han incrementat molt, mentre que molts pisos també estan buits, en aquest cas amb voluntat especulativa.

El perill de la gentrificació

En el cas del Gironès i, especialment, de la seva capital, els preus no són elevats, en termes comparatius, però el centre viu un procés de gentrificació pel pes del turisme. El cost de l'habitatge, al Pla de l'Estany, és dels més elevats de la demarcació, com també ha crescut a la Cerdanya, on les segones residències dificulten l'accés a una llar per als veïns que hi fan vida tot l'any.

A altres comarques, l'habitatge és igualment un problema molt greu. Es troba en segona posició en aquesta classificació a sis més: l'Anoia, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Maresme, la Selva i el Vallès Oriental. En canvi, és gairebé inexistent al Baix Ebre, el Berguedà, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, on precisament és més difícil que els joves s'hi quedin a  viure.
 
Les problemàtiques que marquen la campanya electoral a cada comarca