Xavier Corbera: «Fomentarem el debat polític perquè Rubí esdevingui un exemple de ciutat Republicana»

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Rubí respon les preguntes fetes pels lectors a Rubitv.cat

Xavier Corbera, d'ERC
Xavier Corbera, d'ERC | Cedida
Redacció
22 de maig del 2019
Dies enrere el diari Rubitv.cat va publicar la notícia Candidat, tinc una pregunta per a vostè. La intenció era que els lectors del diari fessin pregutnes als diferents candidats i candidates que es presenten el pròxim 26-M a les eleccions municipals de Rubí. En tot aquest temps, ens han arribat algunes qüestions que els veïns i veïnes han considerat d'interès i nosaltres hem fet de corretja transmissora i els hem traslladat les preguntes.

La sèrie d'entrevistes continua amb les respostes del candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Xavier Corbera.

- Hi ha alguna proposta per millorar la qualitat de vida dels rubinencs que vivim al costat de vies amb molt trànsit i soroll com C1413?

Sóc coneixedor de la problemàtica del soroll de la C1413, justament el meu balcó de casa dona aquesta carretera. Per fer front aquest problema en concret calen diverses qüestions:

- Que l’ajuntament tingui prou força per a fer seure als titulars de la carretera i fer actuacions de millora en tots els sentits, entorn, paviment i volum i tipus de trànsit
- Fer que el peatge de les Fonts sigui gratuït  i per tant alliberar molts vehicles
- El POUM, el nou planejament urbanístic ha de contemplar aquesta via com una via més urbana, i per tant molt més pacificada. Actualment el POUM preveu dos carrils a banda i banda de la riera, i això va en direcció contrària a la nostra proposta
- Tot això serà més factible de fer, quan tinguem acabat l’enllaç de la B-30 amb l’AP7

- Quin és el seu posicionament sobre l’Hospital de Rubí?  

Ens cal un hospital de referència a Rubí on puguem atendre el 80% de les patologies sanitàries, amb urgències pediàtriques i prou llits per atendre les necessitats. Comprar l’Hospital General, en cap cas rescatar, tal com s’estava negociant abans de l’aplicació del 155. Ara l'opció més viable és adquirir o llogar la part que està buida de l'Hospital General perquè atengui a les necessitats hospitalàries de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal. Això optimitza els recursos, fer un hospital nou costa 30M€, i el General ja tenim l’estructura feta i a més a més està a una parada de tren i també s’arriba a peu. Compte que el HG queda més a prop de Rubí que del propi centre de Sant Cugat. Que l’hospital estigui situat al terme municipal de Rubí o Sant Cugat no és el més important, perquè Rubí comença a 100 del HG.

- Què pensen fer per pal·liar i solucionar les terribles mancances a les urbanitzacions?

Sempre diem que no hi ha un barri per sobre d’un altre, que tota la ciutat es mereix el mateix tracte. També és evident que per allà on passa més volum de persones l’entorn es deteriora més ràpidament i per tant, cal actuar més sovint. Per les urbanitzacions he proposat les següents mesures:

- Brigada de manteniment només per a les urbanitzacions
- En el contracte de manteniment de zones verdes i enjardinades i de recollida i neteja , una clàusula especial per a les urbanitzacions, ja que tenen unes característiques diferents que a la resta de la trama urbana.
- Millorar el transport, tant el públic com l’aplicació de les noves tecnologies que permeten compartir vehicles o personalitzar serveis.
- Millorar l’accés a les urbanitzacions amb vials per a vianants i bicicletes.

- Què es pot fer des del futur Ajuntament de Rubí per evitar que els més joves abandonin la ciutat?

Aquest és un problema estructural i de gran magnitud que demana per tant un canvi estructural a la ciutat. Quan diem que volem ser una ciutat Sostenible, amable per viure-hi i eficient per treballar-hi, justament estem dient que cal que la ciutat afronti el repte que haurem d’afrontar totes les ciutats, ser sostenibles, competitius i que la vida a les ciutats sigui de qualitat i amb oportunitats per a tothom. El jovent que es vol quedar a la ciutat són per diferents motius:

- Poden disposar de les facilitats necessàries per rebre una bona formació inicial i després bones comunicacions amb la universitat, o Formació Professional de qualitat
- Poder accedir a llocs de treball, en una ciutat on tenim una gran activitat econòmica i que per tant els nostres joves ha de trobar-hi les oportunitats laborals.
- Disposar d’un parc d’habitatge accessible per a tothom, joves i grans i també amb diferents poders adquisitius.
- Hem de fer sostenible la ciutat, més verda, més llum, més espais urbans de qualitat
- Cal tenir una oferta d’oci i cultura que faci que el jovent, i els que no ho som tant, ens vingui de gust quedar-nos a Rubí i ens hi puguem implicar.
 
- De quina manera tenen pensada la participació ciutadana en les decisions que ha de prendre l'Ajuntament?

La participació és el nostre ADN. Primer cal ser transparents i donar tota la informació a la ciutadania perquè pugui participar amb coneixement de causa. També cal preguntar a la ciutadania com vol participar. La participació és molt polièdrica, pot ser opinant, pot ser votant projectes, pot ser participant en l’elaboració de propostes... No estem acostumats a participar, sembla que a les administracions ens faci por, és qüestió de normalitzar la participació.

Esquerra fomentarem la participació, bàsicament perquè que és l’essència dels valors republicans, perquè ho hem fet tota la vida i perquè segur que s’arriba més lluny i millor amb la implicació de la ciutadania.

- Quines son les seves accions previstes per impulsar la independència?

A Rubí ens posem al servei del Parlament de Catalunya, és la institució que representa la voluntat política dels catalans i catalanes i per tant aquella que té l’autoritat política per decidir el futur de Catalunya. I com a Republicans i demòcrates que som fomentarem la participació, el debat polític perquè Rubí esdevingui un exemple de ciutat Republicana.

7. Veuen factible governar amb PSC i ICV, si sumen?

No. Ho hem dit i direm tantes vegades com calgui, la ciutat necessita un canvi i els que avui governen, PSC+C’s+PP+Trànsfuga ha de passar a l’oposició. La resta, com no pot ser d’una  altra manera ens hem d’entendre i posar-nos d’acord, i estic convençut que ho farem. Però Esquerra som els únics que podem guanyar el PSC i assegurar aquest canvi i evitar els cants de sirena que alguns puguin escotar.