L’Institut Català de l’Energia ofereix subvencions per adquirir un vehicle elèctric

La convocatòria d’ajudes s'ha obert aquest dimarts i ofereix subvencions de fins a 15.000 euros

Un cotxe elèctric de Rubí
Un cotxe elèctric de Rubí | Carla Serra
Redacció
21 de maig del 2019
L’Institut Català de l’Energia (ICAEN) ha obert aquest dimarts la convocatòria d’ajudes per a l’impuls de la mobilitat sostenible, dotada amb gairebé 7,3 milions d’euros i que inclou subvencions a l’adquisició de vehicles elèctrics i a la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, entre d’altres.

Els quatre àmbits d’actuació són:

- Adquisició de vehicles d’energies alternatives: Se subvenciona l’adquisició, mitjançant compra directa, lísing o rènting, de vehicles d’energies alternatives amb quantitats d’entre 600 i 15.000 euros, en funció de la seva tipologia i tecnologia de propulsió. Cada persona pot sol·licitar un ajut per a un vehicle, mentre que les empreses i administracions (flotes) podran sol·licitar ajuts per a un màxim de 30 vehicles per beneficiari. En el cas dels turismes i les furgonetes lleugeres, per optar a l’ajut és obligatori el desballestament d’un vehicle de més de 10 o de 7 anys, respectivament, que hagi estat a nom del sol·licitant els darrers 12 mesos i que tinguessin la ITV a data 16 de febrer i l’impost de tracció mecànica abonat el 2018.

-  Implantació d’infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics: se subvencionarà la implantació d’infraestructura de recàrrega de tot tipus tant per a particulars com per a empreses i administracions. Les ajudes cobriran fins al 40% de la despesa en equips de recàrrega i obra civil associada amb un màxim de 100.000 euros per beneficiari.

- Implantació de sistemes de préstec de bicicletes elèctriques: Aquesta línia, orientada a administracions, empreses i institucions, cobreix fins a un 30% de la despesa en projecte, obra civil, ancoratges i bases, les bicicletes i el programari de gestió, amb un màxim de 100.000 per sol·licitud.

- Implantació de mesures contingudes en plans de transport a la feina d’empreses: Les mesures que poden optar a ajuts són aquelles que facilitin l’accés al centre de treball a peu o en bicicleta (aparcaments, vestidors, ...), la implantació de línies específiques de transport públic (com ara autobusos llançadora), les actuacions que fomentin l’ús del transport públic o col·lectiu i les plataformes i sistemes de vehicle compartit. Els ajuts cobriran fins al 50% de l’acció, amb un màxim de 200.000 euros per sol·licitud.

Tota la informació de la convocatòria es pot consultar al web de l’Institut Català de l’Energia i a més, l'Ajuntament de Rubí, a través de la iniciativa Rubí Brilla, ofereix assessorament a la ciutadania que vulgui optar a les ajudes.

Les sol·licituds es poden formalitzar per internet o bé a l’Oficina de Tràmits de la Generalitat de Catalunya o mitjançant la plataforma EACAT per administracions públiques. En tots els casos, cal descarregar-se un formulari on introduir la informació necessària i adjuntar els documents segons el tipus d’ajut que es demana. Totes les sol·licituds s’han de signar amb un certificat digital.

Rubí disposa de tres fotolineres municipals, de les quals dues estan obertes a la ciutadania. La instal·lació de la Masia de Can Serra dona servei a la ciutadania en horari de 8 a 15 h  i la fotolinera de l’edifici Rubí Forma està oberta a tothom les 24 h. La tercera, situada a la comissaria de la policia local, serveix per carregar els vehicles elèctric del mateix cos de seguretat.

A més, les ordenances fiscals de Rubí també bonifiquen el 75 per cent de la quota de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) als titulars de vehicles que, per la classe de carburant utilitzat, o per les característiques dels seus motors, es considera que produeixen menor impacte ambiental. A aquests efectes, s’entendrà que produeixen menor impacte ambiental aquells vehicles que obtinguin la classificació “A” en la “Guia de vehicles de turismes nous amb indicació de consums d’energia i emissions de CO2” publicada per  l’Institut Català de l’Energia.