Multitudinària manifestació a favor de l’acollida a Rubí

Rubí Acull i Rubí Solidari han impulsat aquesta marxa per desconstriur els rumors generats al voltant del centre de menors

La manifestació a favor de l'acollida ha acabat a les portes de l'Ajuntament
La manifestació a favor de l'acollida ha acabat a les portes de l'Ajuntament | Carla Serra
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 22:21h

Al voltant de 750 persones, segons les dades de la Policia Local, s'han manifestat aquest dijous pels carrers de la ciutat per defensar l'acollida i en contra del rebuig generat per l'anunci del trasllat del centre de menors a l'antic Hotel Terranova. La convocatòria ha estat organitzada per Rubí Acull i Rubí Solidari i ha rebut el suport de prop duna quarantena d'entitats més.  

Sota els crits de "A Rubí, volem acollir" i "Són adolescents, no delinqüents", s'ha volgut donar visibilitat a tots aquells rubinencs i rubinenques que pensen que acollir és possible. Aitor López, membre de Rubí Acull, ha explicat que "som una ciutat integradora que hem de donar el nostre suport a gent que arriba d'altres llocs del món amb necessitats diferents de les nostres". En aquest sentit, considera que "és important que seiem tots per parlar de com afrontem aquest repte social i que estudiem la ciutat i les infraestructures que hi ha a la ciutat pe poder oferir ajuda a les persones refugiades". 

En resposta a les reaccions dels veïns i veïnes del barri de Ca n'Oriol, López s'ha mostrat comprensiu: "nosaltres entenem part de la preocupació del veïnat. És un canvi pel qual passa la comunitat veïnal i fet amb temps i preparant-ho bé ho haguessin pogut entendre". A més, considera que "la falta d'informació i de taules de diàleg és el que ha comportat part de la reacció dels veïns".

D'altra banda, també ha lamentat que aquesta notícia hagi sortit a la llum en plena campanya electoral i ha criticat que moltes formacions polítiques "s'han saltat la norma de no utilitzar la immigració com a arma política". És per això, que han volgut desvincular la marxa de cap partit polític.

Això i tot, al llarg de la manifestació s'han pogut veure, en segon pla,  representants locals de les formacions com ERC, AUP, ECP i RR-PC. També han estat presents representants polítics de fora de la ciutat com Natalia Sánchez, diputada de la CUP al Parlament; Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat; i Marc Sanglas, diputat republicà. 

La manifestació s'ha iniciat a la plaça de la Nova Estació i ha recorregut l'avinguda de Barcelona, l'avinguda Francesc Macià, seguint per la plaça de Catalunya i finalment ha acabat a les portes de l’Ajuntament, a la plaça Pere Aguilera.

Tant a l'inici com al final de la marxa, les entitats han llegit un manifesta on s'acusa la DGAIA de manca de transparència, als partits per fer d'aquest tema una arma electoral i l'ús de discursos i rumors que vulneren els drets dels infants.

D'altra banda, integrants de l'Associació Exmenes de Barcelona que han passat per centres de menors com el que es vol obrir a Rubí, han llegit un altre comunicat criticant a l'alcaldessa Ana Maria Martínez de fer créixer el discurs racista i han denunciat els atacs que han patit recentment. A més, han demanat a la ciutadania que dialogui amb ells i els facin les preguntes que vulguin per acabar amb aquest fals discurs.  

La concentració ha finalitzat sota el cant de la cançó Qualsevol ni pot sortir el sol de Los Manolos.