Marta Farrés ressuscita el PSC de Sabadell

La candidata obté fins a 10 regidors al ple municipal i obliga a ERC a entendre's amb altres forces per intentar formar govern alternatiu

Moltes abraçades entre tots els simpatitzants i militants
Moltes abraçades entre tots els simpatitzants i militants | Juanma Peláez
Albert Hernàndez / Albert Segura
27 de maig del 2019

El PSC de Sabadell revifa, i de quina manera. Marta Farrés ha aconseguit recuperar la confiança de l’elector socialista, obtenint 10 regidors, cinc més que els actuals representants al grup municipal. ERC obté tres regidors més, passant de quatre a set, i haurà de treballar per intentar configurar una alternativa possible amb la resta de forces si volen mantenir el PSC al marge de l’executiu local.

Es tracta d’uns resultats que retornen la confiança de la ciutat en el PSC, que el va castigar durament a les eleccions de l’any 2015. Aquell any, els socialistes van perdre ni més ni menys que vuit regidors, conseqüència directa de l’impacte que el cas Mercuri va tenir en l’electorat. El procés de primàries, a més, va deixar la formació tocada, on el candidat Josep Ayuso es va imposar en aquell moment sobre la proposta de Marta Farrés.
 

La canddata socialista arribant a la seu Foto: Juanma Peláez

Moltes abraçades entre tots els simpatitzants i militants Foto: Juanma Peláez


Llavors, les forces de la ciutat, que van establir un pacte abans de les eleccions per no dibuixar cap possibilitat per governar amb el PSC, van haver de fer números per configurar una majoria alternativa als socialistes, que obtenien cinc regidors. Finalment, Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell arribaven a un acord per configurar un govern alternatiu, amb Juli Fernàndez com a alcalde.

Ara però, l’aritmètica serà més complicada. Amb 10 regidors, el PSC té marge suficient com per governar en solitari si el bloc alternatiu liderat per ERC no s’avé. Caldria, en aquest cas, una proposta de govern que sumés 14 regidors, la majoria absoluta, per poder assolir un executiu alternatiu. Si no s’arribés a aquest acord, governaria el PSC, en qualitat de força més votada.

Perquè això passés, però, obligarà els republicans a entendre’s, ja sigui per intentar governar amb un equip ampli o en solitari, amb la Crida per Sabadell, Junts per Sabadell i Podem Sabadell.

Molts "adeus"

L'altra cara de la moneda és Joan Berlanga. El líder de Sabadell en Comú, que fa quatre anys va sumar cinc regidors i va convertir-se en segona força amb Unitat pel Canvi, no ha aconseguit obtenir representació. Sí que ho ha fet Marta Morell, que amb Podem ha aconseguit un representant al ple, mentre que Ramon Vidal n'ha quedat fora amb Ara Sabadell.

També s'acomiadarà del ple és el regidor del PP Esteban Gesa, qe no ha obtingut representació. Marisol Martínez, candidata de 100% Sabadell (tenia dos regidors aquest mandat), també n'ha quedat fora, i Vox tampoc ha reunit suficients vots com per irrompre al ple.

A continuació podeu consultar els resultats que han obtingut els partits a la ciutat de Sabadell:

A continuació podeu consultar els resultats a nivell de Catalunya, d'Espanya i de la província de Barcelona.