ERC exigeix la llibertat «immediata» dels presos arran de l'informe de l'ONU

El portaveu jurídic del partit assegura que la resolució confirma la situació de "detenció il·legal i arbitrària" dels líders independentistes en presó preventiva

El portaveu jurídic d'ERC Joan Ignasi Elena davant del Tribunal Suprem.
El portaveu jurídic d'ERC Joan Ignasi Elena davant del Tribunal Suprem. | ACN
NacióDigital
29 de maig del 2019
El portaveu jurídic d'ERC Joan Ignasi Elena ha considerat que la "conseqüència immediata" de l'informe de l'organisme de l'ONU que reclama la llibertat d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, veí de Sabadell, és que el Tribunal Suprem prengui la decisió d'alliberar-los.

En declaracions als mitjans a Madrid, Elena ha assegurat que la posició del grup de Treball contra les Detencions Arbitràries és "clarament" contrària a la presó preventiva dels líders independentistes encausats en l'1-O i que confirma la seva situació de "detenció il·legal i arbitrària". "Fem una crida a l'Estat i al Tribunal a abandonar aquesta escalada de repressió i que s'iniciï un diàleg", ha reclamat, més especialment quan, entre els empresonats, hi ha una persona que és representant del Parlament europeu. 

Segons Elena, la decisió d'aquest organisme no entra en el fons de la sentència ni en el procediment judicial i només es pronuncia sobre la presó preventiva. També ha explicat que, si bé l'informe es dirigeix a l'Estat, consideren que "correspondria al Suprem" llegir-lo i posar en llibertat les persones encausades.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha instat l'estat espanyol a decidir si està al costat dels que compleixen amb les Nacions Unides: "L'estat espanyol haurà de triar si se situa al costat dels que compleixen amb les Nacions Unides o dels que no compleixen". En canvi, segons Aragonès, la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que desestima el recurs que va suspendre el ple del Parlament del 9 d'octubre és un "aspecte procedimental".